Този сладкиш е скъп спомен от детството ни, когато най-голямо впечатление ни правеше тестото „на топченца”.
Години след като бабите ни спряха да ни угаждат постоянно със сладкиши, знаем как сами да си направим сладкиш от вкусни къпини и тесто „на топченца”.
Необходими продукти:
За ронливото тесто
1 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. масло, нарязано на кубчета
настъргана кора на един лимон
щипка сол
За плънката
1 яйце
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. брашно
3 ч.ч. къпини
Начин на приготвяне:
Смесете захарта и лимоновата кора с брашното и маслото. Разбийте с миксер, докато сместа стане трошлива.
В намазнена тавичка разнесете половината от трошливото тесто.
За да приготвите плънката разбийте яйцето със захарта, млякото и брашното, а най-накрая прибавете и къпините. Разбъркайте.
Изсипете сместа върху първия слой тест в тавата, отгоре посипете с останалат част тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180С за 35-45 мин. или до готовност.