Още веднъж американски специалисти доказаха, че недоспиването при малчуганите води до затлъстяване.

Екип учени от Университетите във Вашингтон и Лос Анджелис наблюдавали 1930 деца до 13-годишна възраст в продължение на няколко години.

Освен, че наблюдавали режима им на спане, те взели предвид и други фактори, влияещи върху теглото, като генетичната обремененост, хранителните и двигателните навици на малчуганите и т.н.

5 години след началото на експеримента било установено, че цели 33% от най-малките деца, наблюдавани от самото им раждане, имали проблеми с килограмите и симптоми на затлъстяване.

В групата хлапета на възраст между 5 и 13 години със същия проблем били вече 36%.

Експертите установили, че и в двете групи попадали деца, които спели по 5 часа и половина на нощ и рядко имали следобеден сън.

Останалите малчугани, които не били засегнати от излишни килограми, си почивали поне по 9-10 часа на денонощие, в зависимост от възрастта.

Разбира се, лекарите подчертават, че за проблемите с теглото в тази възраст има комплексни виновници, т.е. не само сънят е определящ. Нивото на физическа активност, както и храненето са от огромно значение, и все пак недоспиването играе ключова роля в проблема.