"С приятеля ми сме заедно от 1 година.

От известно време той е много депресиран (поне така обяснява състоянието си), почти не разговаряме, когато направя опит да проведем разговор, той се оправдава, че му няма нищо, отхвърля моите опити да разговаряме, да го съветвам .

Как да постъпя в такава ситуация, дали това не е начин, с който иска да се разделим или мъжете също имат своя период на търсене на себе си?

Мариана"

Здравейте,

При всяка двойката първата криза във връзката настъпва след първата година.

И това, всъщност, е нещо хубаво. На китайски думата криза означава възможности.

Първата година обикновено е свързана със силно сексуално привличане и едва след като тя отмине започваме да забелязваме неща, които преди не са ни правили впечатление у партньорите. Във вашия случай е твърде възможно да не си обръщала внимание на моментните му депресии и чак сега да ти правят впечатление.

И ако през първата година проблемите често се решават с един страстен секс, то сега нещата далеч не стоят толкова просто.

Трябва да чувствате с душата, сърцето и умът си, че това е „вашият човек”. Много хора се разделят след първата година, именно защото се оказва, че не са намерили подходящ партньор.

Това, че вашият приятел е „депресиран” може да не е свързано директно с връзката ви. Вероятно, когато емоционалната му потребност е задоволена и той вече не мисли непрекъснато за секс, той започва да мисли за работа, за ангажименти, за себе си и пр.

Най-голямата грешка на нас жените е, че при най-малка опасност започваме да се опитваме „да спасяваме мъжете си”. Защото за нас това е проява на любов.

Скъпи жени, опитите ни за „спасяване” са проява на съжаление!!! Никой не иска да бъде съжаляван! В момент на „депресия” мъжете имат нужда само от нашето щастливо усмихнато лице и вярата ни, че всичко ще бъде наред. Само това!

Между другото, внимавайте с думата депресия. Много често я използваме в нашия речник, но постоянно бъркаме значението й. Депресията е болест, при която човек лежи с месеци и НЕ ИСКА ДА ПРАВИ НИЩО. Нито яде, нито пие, нито говори.

Депресията трябва да бъде лекувана в болница. Не правете подобна диагноза на вашите близки и роднини.

Явно вашият приятел търси себе си и най-доброто нещо, което можете да направите е да го подкрепите. Съсреодоточете се върху неговите силни страни и спрете да забелязвате слабите. Щом той живее с вас, значи ви обича. Мъжете не живеят с жени без любов, за разлика от жените, които могат да живеят заради деца, заради лукс, пари, от състрадание, от липса на друг избор и т.н. Не и мъжете!

Препоръчвам, да отделите повече време за самата себе си и своето развитие. Той с по-голямо желание ще общува с вас, ако станете по-интересна. Другата полза от вашето развитие ще е, че ще спрете да мислите само за него и ще му дадете повече свобода, която е задължително условие за щастието на всеки човек.

И моля ви, никакви страхове! С нашите страхове предизвикваме партньорите си да правят точно това, от което ни е страх. Оставете всичко да се случва естествено.

Запомнете, че и на двамата ви трябват вяра, подкрепа, личностно развитие и много усмивки.

Ако искате и вие да зададете своя въпрос, пишете ни на sex.uroci@woman.bg

Всички материали от рубриката "Секс уроци" можете да видите тук.