Това е един тест за ценностите в живота ни от сексоложката Наталия Кобилкина, който може да ни направи по-щастливи.

Стига сме говорили за това какво искат мъжете. Предлагам да поговорим малко за нас – жените!

Искам да ви предложа един тест за ценности. Аз го наричам «Карта на щастието».

Всяка от нас, разбира се, има различни ценности в живота, но имаме и някои общи интереси и виждания.

Аз нямам намерение да променям вашата ценностна система, но бих ви предложила поглед над живота под друг ъгъл. Предлагам ви Избор..

Има пет неща, които са важни за повече от нас:

- работа, пари, реализация
- любов, партньор
- майка, баща, близки и роднини
- аз като личност (с моите лични желания и стремежи)
- деца

Ще ви помоля, без да гледате по-надолу, да подредите йерархично тези ценности. Това означава да ги разположите в този ред, в който се намират в живота ви в момента.

Първото е онова, което е най-важно за вас, второто - което е по-малко важно, и т.н. до петото, което е на последно място.

Направете този тест в спокойна обстановка и бъдете честни със себе си. Тук няма правилен или грешен отговор.

Благодаря ви, че бяхте искрени!

Сега ви предлагам ценностната система, която аз използвам. Тази система не е измислена от мен, разбира се, но благодарение на нея доста жени започнаха да живеят по нов начин, който ги прави щастливи.

На първо място предлагам да сложим АЗ като личност.

Човек се ражда и умира сам. Ние хората не притежаваме НИЩО, освен нашето тяло, а това означава, че притежаваме само себе си. Деца, родители, мъже – всички притежават само себе си и ние не можем да ги накараме да бъдат винаги с нас и да изпълняват всичките ни прищевки и желания.

Как смятате, могат ли мъжът ви и детето ви да бъдат напълно щастливи, ако вие сте нещастни? Какво е по-важно за едно дете – майка, която е усмихната и доволна от живота си или майка, която мрънка и не се чувства добре в кожата си?

За каква съпруга мечтае всеки мъж? За щастлива, ведра, вдъхваща доверие и топлина. Всеки мъж има вграден механизъм да направи своята жена щастлива. Ако тя е нещастна, мъжът до нея смята, че е виновен за това и самият той се потиска. В Библия пише – „Обичай ближния си като себе си”. Ако не обичаш себе си, как можеш да обичаш другите?

Правете това, което наистина искате да правите и спрете да правите всичко онова, което не искате. Защо трябва всеки ден да се насилвате да бъдете някой, който не сте? Спрете с компромисите.

Интересно е, че когато започваш да правиш нещата така, както ги виждаш и усещаш, не само ти, а и хората около теб започват да се чувстват на място. Твоята компания става приятна и желана, а ти все по-уверена и пръскаща позитивна енергия.

Нека дам един прост пример от моя личен живот: Аз обичам театър, но мъжът ми не го обича. Понеже ме обича, той все пак дойде веднъж с мен. По време на целия спектакъл мрънкаше и едвам дочакваше антракта. Нито аз, нито той изпитахме някакво удоволствие от тази вечер. Затова, оттогава не го карам да идва с мен на театър, а пък той не ме кара да гледам Формула 1. И двама сме доволни. И всеки прави това, което иска. Но ето, например, и двама обичаме разходки и непременно излизаме заедно.

Ние сме жени, измислени сме за любов и радост и затова трябва да приемете себе си и желанията си като най-важни!

На второто място нека сложим Работа, пари и реализация.

За една жена е повече от важно да бъде щастлива в своята работа, да се занимава с това, което наистина обича и й доставя удоволетворение. Нежеланата работа разрушава жената.

Разбира се, че не винаги е толкова лесно да намериш призванието си. Затова, ако точно сега не можете да се занимавате с онова, което обичате, намерете си хоби, което да ви доставя удоволствие. Танцувайте, плувайте, всеки уикенд ходете на почивка сред природата… В свободното си време правете нещо, което ви носи радост и ви зарежда с усмивки и енергия.

И все пак, опитайте се да намерите поне едно хубаво нещо в работата си, намерете смисъл в него. Когато една жена е щастлива в своята работа нейното самочувствие е високо и има финансова независимост. Тя избира мъжът, защото го обича, а не защото я е страх да бъде сама или има нужда от някой, който да се грижи за нея. Един от основните проблеми на много семейни двойки е, че докато мъжът работи и изкарва парите в къщата, жената започва да скучае, става зависима от мъжа си финансово и емоционално. Това е натоварващо и за двамата.

Стигнахме и до третата ценност - Любов и партньор.

Когато си зряла реализирала се жена, тогава можеш да изградиш и зряла връзка с любимия човек.

Обърнете внимание, че сложих любовта преди детето! Кое по-важно за едно дете - да му купиш поредната играчка или да му покажеш близостта и любовта между мама и татко, да го накараш да се чувства защитено в своето щастливо семейство? За съжаление, 20-30% от разделите в семейството се случват, когато се появи дете. Жената напълно се отдава на малкото чудо и мъжът започва да се чувства изоставен. Знам, че е ужасно трудно да си добра майка и отгоре на това да се грижиш и за съпруга си. Но щом си родена жена можеш да го направиш! Е, да, не винаги мъжът е озрял достатъчно, за да бъде баща, но това е друг въпрос. Едно е сигурно - детето ще ви е благодарно, ако израсте в едно стабилно и щастливо семейство.

Четвърта ценност - Децата.

Любими, уникални и неповторими! Колкото повече свобода, близост и любов им давате, толкова по-добре за тях. Първата година е най-важна за всяко бебе. Давайте му близост, контакт и не го оставяйте за дълго само. Един от най-големите страхове у хората е страхът да бъдат изоставени и той се формира в ранното детство. Много майки се притесняват, че ако често взимат детето на ръце, ще го „осакатят” и то няма да може да стане достатъчно самостоятелно. Това е мит!

Пета ценност - нашите Уважаеми родители.

Хората, които ни подариха живот. Ние никога няма да върнем целия си дълг към нашите родители. Но това, което получихме от тях ще дадем на нашите деца.

Нашите родители имат нужда от любов, уважение и грижа, когато е наистина необходима.

Когато жени поставят родителите си на първо място в ценностната си система, много често не могат да изградят собствено семейство. Давайте им любов и уважение, но спазвайте дистанция. Не е много добре да продължите да живеете с тях след 21-та година. Дори в света на животните, когато малкото може само да си намира храна, тогава то напуска родителите си и изгражда собствено семейство.

И в крайна сметка, ето и подредбата на ценности, която ви предлагам:

1. Аз като личност
2. Работа, пари, реализация
3. Любов, партньор
4. Деца
5. Родители, близки, роднини

Ние можем да имаме различните гледни точки за щастие. Разбира се, има хора които са щастливи и без семейства и деца. Но независимо от всичко, ти оставаш най-важния човек в живота си. Никога не слагай преди себе си нито работа, нито мъже, нито деца, нито роднини.

Предстои ти да станеш една истински зряла и щастлива жена. Живот тече тук и сега и ти го изграждаш. Избираш каква да бъдеш. Това ти е право по рождение!