Древните хора вярвали, че гроздето е плодът на боговете. И лекували с него различни неразположения.
Наистина днес се препоръчва при проблеми с метаболизма, при анемия, при заболявания на стомашно-чревния тракт... И, разбира се, при още други болежки.
Ако искате да се възползвате от безценните свойства на този плод, не е задължително да го консумирате сурово. Насладете му се в състава на някоя рецепта. Ние сме ви приготвили специална такава.
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
1 с. л. брашно за овалване на гроздето
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
1/8 ч. л. сода
120 г масло
2 яйца
3/4 ч. ч. захар
1 с. л. настъргана лимонена кора
1 ванилия
1/2 ч. ч. бяло сладко вино
2 ч. ч. грозде
1/2 ч. ч. накълцани орехи
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса. Разбийте маслото със захарта, прибавете едно по едно яйцата, след това ванилията и кората на лимона. На бавните обороти на миксера пребавете и виното. Смесете брашното, бакпулвера, солта и содата. Прибавете сухите съставки към яйчената смес.
Намаслете квадратна форма (23 см) и я посипете с брашно. Излейте сместа и отгоре й сложете гроздето, което предварително се оваляли в 1 с. л. брашно. Накрая посипете орехите. Печете около 25 мин.