Лукът в кухнята може да служи и за украса. Сега е моментът да съберете реколтата от градината ви на село и да си оплетете красиви връзки лук.
Една домакиня не може да изкара без лук дори и ден.
Лукът е един от малкото зеленчуци, които винаги трябва да са ви под ръка.
Можете разбира се да го съхранявате в чувал или мрежа в шкафа, но със сигурност ще ви е много по-приятно да изложите реколтата си на видимо място по красив и удобен начин.
Освен това лукът на връзки може да “диша” и ще се запази по-дълго.
Необходими материали:
Изберете най-красивите луковици. Те трябва да са приблизително еднакви по размер, с равна форма и добре узрели.
Непременно ги оставете да изсъхнат, а после отстранете от тях мръсната обвивка. При желание можете да подрежете и корените.
Не режете перата!
Най-важното условие за оплитането на връзки лук са еластичните пера. Зеленината остава еластична само когато е леко подсушена – 2-3 дни след събирането на реколтата от градината.
Връзката лук е доста тежко украшение и перата на лука може да не издържат общото му тегло. Затова ще ви трябва основа. Тя може да е от здрав тънък канап, шнур или лента. Можете да използвате и естествено или синтетично лико или дори обикновен бинт.
Схема на плетенето:
Вземете първо луковицата с най-дълга и най-здрава “опашка”. Завържете в основата на перата канапа/бинта, така че краищата му да са изравнени. По този начин ще получите три края за плетене на плитка – два канапа и луковите пера.
Започнете да плетете, като на всяко прехвърляне наляво или надясно вплитате по още една луковица. Луковиците трябва да се вплитат плътно към плитката, а не да висят на “опашката” си.
Можете да направите връзката още по-красива, като вплетете в нея сухи растения и цветя – например метличина или камшик.
Когато от краищата на канапа останат само 15 см. е време да приключвате с плетенето. Омотайте здраво перата на луковиците с канапа и направете стабилно ушенце, на което да закачите връзката.
Връзката лук трябва да постои известно време в проветриво помещение, за да изсъхне напълно зеленината. После вече можете спокойно да я закачите в кухнята.
Особено красиви стават връзките от червен лук.