Преди да кажете на шефа си добрата новина, както и, това че няма да ви има на работното място една година, премислете как точно да го направите.

На първо място разберете точно какви права имате във фирмата, съветват от mamita-bg.com. Поговорете с други бъдещи майки, които вече са излезли в отпуск по майчинство. Те могат да споделят опита си как точно са съобщили на шефа, как го е приел той/тя и каква политика имат в тяхната фирма спрямо майките.

Малко е рано да мислите за това кога ще се върнете на работа, но задължително трябва да си помислите, защото работодателят ви най-вероятно ще ви попита. Всичко зависи от типа работа, както и от това дали и двамата партньори работят в семейството. Зависи от бюджета ви.

Не на последно място, добре е да говорите с наблюдаващия лекар, за да разберете кога е най-удачният момент да говорите с шефа. Не малко жени от суеверие предпочитат да задържат добрата новина за себе си и за съпруга си. Освен това лекарят най-добре може да прецени до кой месец от бременността може да работите и след това да почивате вкъщи.

Ако не сте близка с него/нея може да го уведомите с писмо ( E mail), но ако сте малка фирма по-добре е да говорите очи в очи. Бъдете уверена и не се притеснявайте от реакцията на шефа.