Необходими продукти:

1 ч. ч. ориз арборио или карнароли
2 с. л. сушени китайски черни гъби, по желание
1 сушена гъба "Сребърни ушички", по желание
500 г пресни или замразени горски гъби
3 пилешки бульон
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 стрък праз, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
½ ч. ч. сух вермут
1 с. л. прясна мащерка, ситно нарязана
50 г фино настърган пармезан
2 с. л. ситно нарязан магданоз
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сушените гъби се накисват във вряща вода за 20 мин., отцеждат се и се нарязват, ако са едри. Кубчетата пилешки бульон се разтварят в 1,5 л вряща вода и се оставят да къкрят.

В дълбок тиган се загряват маслото и зехтинът. Слагат се празът и чесънът и леко се разбъркват. Слагат се всички гъби и се разбъркват на силен огън, докато водата им се изпари. Добавя се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен, и се налива вермутът. Когато течността се абсорбира в ориза, започва да се налива бульонът - черпак по черпак, при непрекъснато разбъркване, като преди да се сложи следващият, предишният трябва да се поеме напълно от ориза.

Когато остане 1 ч. ч. от бульона и оризът е почти сварен, се слагат пармезанът, мащерката и магданозът, налива се последният бульон, разбърква се и се отстранява от огъня. Сервира се веднага.