Проблемите със съня могат да бъдат доста сериозни, още повече, че засягат все повече хора – 1/5 от населението в развитите и развиващите се страни страда от подобни неудобства.

Някои успяват да се справят с това чрез чаша мляко, други – със специална музика или техники за релаксиране, но американски учени твърдят, че повече движение през деня може да пребори успешно безсънието нощем.

Това е особено полезно за хора, подложени на силен стрес и в същото време на обездвижване, както и за възрастните.

Специалисти от Северозападния университет в град Евънстън, щата Илинойс, провели изследване, в което участвали доброволци на възраст около 55 години и повече.

Били изследвани начинът им на живот и степента на физическата им активност, след което те били подложени на различни занимания.

Някои от участниците в експеримента посещавали готварски курсове, други правели ежедневни разходки из музеи и забележителности, а трета група участвала в по-интензивни аеробни занимания.

След 16 седмици експертите установили, че тези, които се движели най-активно, нямали почти никакви проблеми със съня, освен, че и общото им здравословно състояние се подобрило значително.

Според учените това се дължи на факта, че в различни периоди от живота си хората се движат с различна интензивност и когато това се промени, могат да се появят безсъние и други подобни състояния, тъй като нивото на изразходвана енергия пада.

Лиспата на сън от своя страна може да причини хронична умора, летаргия, депресивни състояния, както и редица сериозни заболявания.