Склонността на децата към алергични реакции вероятно има връзка с момента на зачеването и първите няколко месеца от бременността. Това показват резултатите от изследване, осъществено в Университетската болница в Оулу, Финландия.
Екип специалисти проучили здравните картони на почти 6000 деца, родени между 2001-ва и 2006 г. в югоизточната част на страната.
Така станало ясно, че ембрионите, чиято 11-та седмица от развитието им била през април и май, били по-склонни да получат хранителни алергии към яйца, мляко и млечни продукти.
Рискът от това при тях бил около 11%, докато при останалите, при които съответната седмица от развитието им била през декември и януари, възможността от сходни алергични реакции била по-малка от 5%.
Учените поясняват, че от всички хлапета в експеримента около 18% били тествани за алергични реакции преди да навършат 4 години и резултатите били положителни.
Те смятат, че повишеното ниво на определени полени през пролетните месеци увеличава и риска от получаване на хранителни алергии впоследствие. Тепърва обаче ще се анализира ролята им по време на бременност и дали влиянието им може да бъде намалено.