Автор
Woman.bg

Диета за мозъка: Подобрете концентрацията

Днес продължаваме с втората част на материала, който ще ни научи как да подобрим паметта си, да повдигне настроението си и да удължи концентрацията единствено чрез храните, които приемаме.

Добрата способност за концентрация зависи от възможността на мозъчните клетки да си изпращат съобщения една на друга безпрепятствено.

За да изпратят съобщение, тези клетки се нуждаят от кислород, който си набавят от кръвната захар.

Поради тази причина, поддържането на адекватен и уравновесен прием на калории през целия ден е първата стъпка към добра концентрация.

Не е достатъчно обаче съобщенията да бъдат генерирани, те трябва и да бъдат изпратени от една до друга клетка.

Това е работата на нервните влакна. Точно като електрически жици тези влакна трябва да бъдат изолирани за да бъде подадено съобщението. За да изгради изолиращите ги обвивки, мозъкът се нуждае от мастна субстанция наречена миелин.

Омега-3 масните киселини (срещат се най-вече в мазната риба, но също така и в орехите, тиквата и лененото семе) помагат за изграждането и поддържането на миелина.

Именно затова според някои учени хранителните добавки с рибно масло подобряват умствената дейност при децата, въпреки че проучванията по този въпрос са противоречиви. – тук преводът е малко по-свободен, но мисля, че става по-ясно.


ТОП СЪВЕТ: Редовното хранене (три пъти на ден) ви помага да се концентрирате. В междинните хранения хрупайте ядки.

Диета за мозъка