Искате ли вашата коса да е лъскава, плътна, уникална?
Тогава ще ви направим кратък списък на най-добрите храни за красива коса, които със сигурност ще съживят косъма.


Най-добрата част е, че това са някои наистина сладки храни, които много от вас харесват, така че какво по хубаво от това – ядете любимото си ястие и имате чудесна коса?

Сьомга

За тези от вас, които обичат да консумират храни, свързани с красотата, знайте, че сьомгата е на едно от първите места в списъка. Тя е заредена с омега-3 мастни киселини и е източник на високо качествен протеин. Също така съдържа витамин B-12, както и желязо.



Тъмно зелени зеленчуци

Това са спанак, броколи и лапад. Те са отличен източник на витамини А и С и ще направят чудеса за вашата коса. Вашето тяло има нужда от витамини А и С, за да произвежда себум.

Фасул

Бобовите растения като леща и боб трябва да се консумират, тъй като са важна част от вашата диета за грижа за косата. Те ще ви осигурят добра доза протеин, за подпомагане растежа на косата и освен това съдържат цинк, биотин и желязо в тях.

Ядки

Желаете лъскава, гъста коса? Тогава яжте ядки! Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, което е чудесно за косата ви. Ядките също са огромен източник на цинк. Други добри ядки са бадеми, кашу и лещници...

Яйцата

Ако искате здрава коса, хапвайте често яйца. Няма значение как ще ги приготвите – пържени или бъркани. Яйцата са чудесен източник на протеини, за наслада на вашата коса.



Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни ще направят чудеса за вашата коса.



Стриди

Знаете ли, че стридите помогат на косата ви да е здрава? Те съдържат мощни антиоксиданти – цинк, за който косата също жадува.

Млечни продукти

Кисело мляко и обезмасленото мляко са източници на калций и включват важни минерали за растежа на косата. Вие също така ще откриете, че те съдържат казеин и суроватка, които са два източника, за подобряване качеството на протеина.



Моркови

Морковите са идеални за вашата коса, тъй като те съдържат Витамин А. Те не само подобряват състоянието на скалпа, но и помагат за доброто зрение.



Говеждо месо

Ако не сте с висок холестерол, трябва да ядете червено месо два пъти в седмицата, за да се подобрите здравето на косата. То не само притежава протеин, но и съдържа цинк, желязо и витамини.



Кафяв дългозърнест ориз

Кафевия ориз е добър източник на сложни въглехидрати, витамини B и фибри.