Депресията е състояние, което поглъща много хора по различни причини.

Най-честите причини за депресия са социалното положение, чувството за нереализираност, физиологическа предразположеност, липса на положителни емоции, самовглъбяване и т.н, предупреждават от ezine.bg.

Сама по себе си депресията е болест, нелечението на която може да доведе до тежки последици. Ако депресионното състояние на човек е в по-лека форма, то лесно може да бъде излекувано.

Ако обаче не му се обърне внимание, то може да продължи с години и да стане причина за по-тежко състояние като маниакално-депресивна психоза.

Това психологическо състояние трудно може да отмине от само себе си. В случая не помагат нито разговори с приятели, нито добрите думи на роднини. Винаги е по-добре да потърсите специализирана помощ. При адекватно лечение на определен депресивен етап, депресивното състояние може да бъде завинаги излекувано.

Почти винаги психоаналитиците и психиатрите препоръчват медикаментозно лечени с антидепресанти. Много е важно да не прибягвате сами до избора и количеството им. Антидепресантите се предписват персонално в определените дози и вид по преценка на лекаря.

Мит е, че антидепресантите предизвикват зависимост у болния. На физиологично ниво няма отчетена нужда непрекъснато от хапчета.

По-скоро зависимостта е на психологическо ниво, подобно на всяка човешка зависимост.

Ако мислите, че може сами, по свое усмотрение да прекратите лечението си с антидепресанти, много грешите. Дори симптомите ви да са приглушени и да се чувствате много добре, дали да спрете антидепресантите е решение на вашия лекар.

Принципът е следният: обикновено докторите изписват малки дози, след това постепенно се увеличават, а накрая отново се намаляват преди окончателното им спиране.

Започнете, че ако прекъснете лечението си в неговия пик, е възможно депресията да се възобнови и да ви обгърне дори в още по-тежка форма. Това състояние е съпроводено от допълнителни усложнения и странични ефекти, като гадене или повръщане, виене на свят и др.