Тай чи е гимнастиката, която завладя европейците през последните години, защото е не само приятна за изпълнение, но и здравословна.

Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото, уверяват от fitnesizdrave.com.

Древен метод за редуциране на умората, управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло. Нарича се още Тай-Чи-Чуан (последното означава юмрук).

Затова оздравителната гимнастика може да бъде назована още и “Боксиране със сянка”.

Тя е съвкупност от спортовете джудо, жиу-жицу и карате.

Упражненията от тай-чи представляват продължителни серии от плавни движения, изпълнявани едно след друго в последователност, наречена Форма.

Тези движения помагат на вашето “Ки” или т. нар. вътрешна енергия да се движи свободно из цялото тяло, като по този начин допринася за хармонията между ума и тялото.

Контролираните плавни движения и ритмичното дишане имат благоприятен ефект върху физиката, като подобряват координацията и здравословното състояние на организма.

Тай-чи осигурява крепко здраве, здрава нервна система, липса на всякаква болка и дълъг живот. Тъкмо затова лекарите я препоръчват на страдащите от сърдечни и белодробни заболявания, ревматизъм, смущения в кръвното налягане, депресивни състояния.



За китайците думичката “чи” има особено значение. Може да се превежда еднакво точно като дишане, въздух и жизнена енергия. Те вярват, че човек черпи своята енергия за живот предимно от въздуха, който диша.

Една от големите тайни на Тай-Чи - който се концентрира върху дишането, може да превърне въздуха в чиста енергия за тялото.

Специалистите твърдят, че няма нищо по-подходящо за преодоляване на стреса, премахване на напрежението, както и болките в тялото от Тай-Чи.