В днешно време независимо от текущия сезон в магазините можете да намерите всичко през цялата година. Някои продукти обаче са особено полезни през есента.

Домати

Доматите са рекордьори сред зеленчуците по съдържание на ликопин – рядък растителен пигмент, който им придава червен цвят. Той действа превантивно срещу рак и намалява нивото на холестерина.

Освен това ликопинът предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, а именно есенното слънце се смята за най-коварно и вредно. Доматите съдържат много калий, фибри и витамин С, благодарение на което ще подсилят имунитета ви преди “грипния” сезон.



Много витамини и антиоксиданти се разпадат или пък стават неусвоими от организма след термична обработка на продукта. Това обаче не се отнася за ликопина – полезните му свойства се запазват и в доматеното пюре и дори в обикновения кетчуп. Така че ако искате здравословно меню през цялата година, започвайте още от сега да затваряте буркани. Мързи ли ви? Тогава просто си замразете домати във фризера. През зимата можете да ги сготвите в супи, сосове и др.

Зеле



Съдържащите се в зелето антиоксиданти предпазват организма от много разновидности на рака (включително и рак на простатата). А желязото, което обилно се съдържа в бялото зеле, е необходимо за нормалното образуване на кръв и за поддържането на функциите на мозъка.

През последното горещо лято въздухът беше буквално пренаситен с вредни вещества. Сега трябва спешно да изчистите организма си от тях, преди имунитетът ви да се е предал под напора им и да ви е направил податливи на грипове и инфекции. Тъй като в зелето се съдържат много фибри, то ще ви помогне за “детоксикация” на организма – фибрите прочистват тялото, подобряват метаболизма и регулират дейността на стомашно-чревния тракт.

Фасул



Фасулът е богат на белтъчини, фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и най-вече желязо.

Ако сте посветили лятото си на скарата и пърженото, сега е моментът да ”забавите топката” с месните храни и да прочистите кръвта си. Фасулът е чудесен заместител на месото, тъй като е източник на протеини. Освен това не съдържа никакви вредни вещества. Бобът засища добре и е източник на “бавни” въглехидрати, които се всмукват постепенно в кръвта и зареждат тялото с енергия, без да стават причина за напълняване.

Броколи



Броколито е богато на фолиева киселина, фибри и калций. 100 гр. от този зеленчук ще ви осигурят необходимата ви дневна доза витамин С. Броколито се смята за един от най-силните натурални средства за борба с рака – то не само претовратява развитието на онкологични заболявания, но и забавя напредването на вече съществуващите такива.

След лятото дори и при мъжете се наблюдава влошаване на вида на кожата и косата – през целия сезон те са се подлагали на грубото влияние на безмилостните слънчеви лъчи и честото миене. Броколито съдържа много бетакаротин (от който се образува витамин А) и затова влияе благотворно на кожата и косата.

Мазна риба



Рибеното масло е най-добрият натурален източник на Омега-3 мастни киселини, които организмът получава само от храната. Тези вещества подобряват състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система, регулират баланса на холестерин и освен това понижават значително риска от заболяване от рак. В рибата има и много фосфор, селен и витамини от група В.

“Коктейлът” от витамини и минерали, който се съдържа в мазните видове риба, може да предотвари есенната депресия. А през тази година лекарите предвиждат “депресивна епидемия” заради изтощителните летни жеги. Рибеното масло ще ви помогне също така да влезете по-бързо в крачка с работата и ученето. Иначе може да станете жертва на “следпочивния синдром” – сънливост, резки промени в настроението и постоянна умора.

Овесени ядки



Те съдържат много магнезий, който е необходим за поддържане на здравето на зъбите и сърцето. Освен това е богат на фибри, които понижават нивото на холестерина и по този начин намаляват риска от инфаркт. Овесените ядки са и натурално средство за профилактика на диабет. Комбинацията от магнезий и фибри спомага за регулиране на нивото на кръвната захар и не му позволява да достигне критични граници.

Овесените ядки трябва да се ядат през цялата година, но есента са особено важни. Ако трескавият работен ритъм, който обикновено се засилва именно през есента, не ви оставя време да се храните нормално през деня, осигурете си поне здравословна закуска. Овесените ядки също като фасула съдържат “бавни” въглехидрати и благодарение на това “зареждат мозъка” и осигуряват продължително чувство за ситост.