Утре (10 ноември, сряда) от 18:30 часа в зала 6 на НДК ще бъде направена демонстрация на автентичната чайна практика ‘шаза’.

В чаения свят има над 1000 вида практики за ритуалното приготвяне на чай и само 7 групови. Една от тях е шаза, като в нея се реализира идеята за ‘Пътя на чая’ – приятелство и мир, които могат да се зародят от чаша чай, приготвена с любов и приета с благодарност.

На демонстрацията в сряда можете да станете свидетели на нещо, което изисква години практика - хора от различни държави ще покажат хармонията и единството в практиката шаза.



Гостите са от Япония (Йоко Московиц, Томоко Коиде, Румяна Нишимура и Юка Микаги), от Белгия (Тиери Гатвалтер) и от Швейцария (Урсула Коли). Всеки един от тях притежава собствено чайно име. Да притежаваш ча-мей (чайно име) означава, че си на най-високото ниво в йерархията на чайни преподаватели.

Статусът на чаен майстор не е само краен резултат от преминаването на специална тренировъчна програма, а по-скоро признание, че си станал безупречен в пътуването по Пътя на чая.

Всеки от участниците в практиката се явява гост и домакин. Преди започването на играта те не знаят кой какво ще прави. Изтеглят се карти, от които зависи разпределението на ролите: аранжиране на цветята, подреждане на огнището, подготвяне на ароматите, кой ще е домакин и ще приготвя гъстия чай за всички гости и кой ще приготвя чай за домакина.



Водещ на демонстрацията ще е Криси Прахова, председател на Сдружение за популяризиране на японската култура „Урасенке”.

Участие ще вземат също членове на Сдружението и ученици от столичното 18 СОУ „Уилям Гладстон” с изучаване на японски език.

Преди самата демонстрация, спазвайки всички тънкости на ритуала, на гостите ще бъде поднесен чай с японски сладки.