Специалистите в сферата на дизайна не са на единно мнение относно това кой точно аксесоар играе най-важната роля в изкуството на прелъстяването.

Мнозина смятат, че на първо място са обувките, особено тези с висок ток. Но бразилските дизайнери присъждат “златен медал” на обeците, залагайки на хипнотичното им въздействие. А според последните проучвания високите токчета не правят жените по-привлекателни за мъжете.

Според Маноло Бланик, един от най-известните дизайнери на обувки, обувките с висок ток са най-прелъстителния елемент от женския тоалет. Учените от английския университет Northumbria обаче са на обратното мнение – че високите токчета не правят жените по-привлекателни за мъжете.

Проучването било осъществено с помощта на 3D-технология. Мъжете-участници наблюдавали известно време минаващите покрай тях жени на възраст от 28 до 35 години. Те обаче не могли да кажат, дали жената, която им е харесала, е била с високи токчета или не. Около 50 % от мъжете харесали най-много жени с плоска подметка. Малка роля в привлекателността играе и дамската чанта – аксесоар, който жените подбират много внимателно.

Според общото мнение на участниците в проучването, в една жена ги привлича “общият й облик”. Всеки може да разбира това, както си иска, но бразилските дизайнери смятат, че за формирането на общия облик на жената особено важни са… обеците. Да излезете навън без обеци е равностойно на това да излезете “гола”.



Малки или големи, обеците имат хипнотичен ефект. “За да не сбъркате в избора си на обици, трябва да имате предвид не само стила си на обличане, но и формата на лицето си. Освен това всички аксесоари трябва да си подхождат. На големи обеци ще им отива гердан с умерено големи мъниста. Обеците със среден или малък размер се комбинират добре с ярки гердани и тениски с щампи. Старайте се да не изтъквате едновременно всичките си аксесоари, сега това не е модерно”, препоръчва дизайнерката Жанин Сантос от Института по Европейски дизайн в Сао Паулу.

Ако се колебаете какъв цвят или материал да изберете (сребро, злато или друг метал), дизайнерката ви съветва да задържите обеците до лицето си край скулите. Ако от тях лицето ви се оживява и изпъква, тези обеци са идеални за вас. Ето и няколко модела обеци, които според Жанин Сантос трябва да присъстват в арсенала на всяка една жена:

Има ли изобщо жена на този свят, която да не притежава поне чифт халки? Този модел е подходящ за всички сезони и в зависимост от формата и размера си и за всеки тип лице. Халките са идеално решение за дами с квадратно лице и масивна брадичка, както и за овални лица.

2. Капки

Този модел може да е с различни размери и да е направен от различни материали. Заради капковидната си форма (тънки отгоре и закръглени отдолу) тези обеци са особено подходящи за дами с триъгълно лице. “Капковидните обеци балансират недостатъците на триъгълното лице – с широко чело и тясна брадичка – тъй като визуално увеличават долната част на лицето”, пояснява Жанин.

3. “Махало”

Тези обеци са особено секси заради постоянното си поклащащо се движение. Могат да бъдат и с капковидна форма. Големите и обемни обеци са най-подходящи за овално лице. За кръгло лице изберете по-издължени и тесни обеци. Много еротично изглеждат обеците със скъпоценен камък, който “осветява” лицето и го прави по-жизнено. Обеците с естествени или изкуствени диаманти имат друг положителен ефект – неутрализират умореното изражение.

4. “Пирончета"

Ако идеята ви е да акцентирате вниманието върху гердана си или някой друг аксесоар, тези обеци са най-доброто решение. Те са много деликатни и никога не излизат от мода. Могат да бъдат в класически стил или в стил “модерн”. Тези универсални обеци са уместни както при тренировка във фитнеса, така и на официална вечеря.