Главоболието може да има различни степени и продължителност и да варира от леко напрежение до мъчителна болка.

Стресът и други причини предизвикват контракции в мускулите на лицето, варата и главата. Тези контракции съкращават притока на кръв и предизвикват болка. През вековете всяка култува създава огромно разнообразие от методи и лечения – водни процедури, лекарства на растителна основа, акупресура, за да се пребори с главоболието.

Ето как може да премахнете главоболието:

- Нагънете малка кърпа на няколко пласта, за да стане достатъчно дебела. Потопете я в много гореща вода. Извадете кърпата и я наложете на врата и слепоочията. Запазете топлината, като покриете мократа кърпа със суха – не я покривайте плътно, нека да бъде леко хлабава. Топете наново кърпата в гореща вода на всеки пет минути, за да има по-голям ефект.

- Вземете корен от джинджифил и изстискайте сока му. Потопете парче памук или подходяща тъкан в него и наложете на слепоочията или на другите болезнени места.

- При главоболие, получено от гадене и повръщане, накъсайте на дребно половин шепа пресен босилек или две супени лъжици от изсушената билка в чаша вряла вода. Накиснете, прецедете и пийте при необходимост.

- Нарежете на дребно и счукайте една голяма глава лук. Смесете с две щипки нерафинирана сол и една супена лъжица зехтин. Завийте лучената паста в подходяща тъкан и я поставете в областта на сърцето. Компресът ще извлече болката.

- Сварете половин шепа листа от градински чай, докато станат меки и кашкави. Смесете ги с едно разбито яйце и наложете получената смес директно на челото и слепоочията.