За съжаление историята не е запазила името на човека, който е изобретил тази невероятна напитка – медовината. Но за славянските народи сватбите са били немислими без медовина.
Тази слабоалкохолна напитка булката и младоженецът трябвало да пият не само по време на сватбения ритуал, но и цял месец след това. Ето откъде се появил „меденият месец”.
Рецептата за направа на медовина е лесна, така че всеки може да си я приготви вкъщи.
В емайлирана тенджера кипнете два литра вода. След като водата заври, добавете 300 г чист пчелен мед, без добавка на глюкоза или захарен сироп. Варете пет минути.
Постоянно махайте пяната, която се образува. Ще ви трябват пет шишарки хмел, щипка индийско орехче и щипка канела. Добавете тези подправки във врящата медовина.
След това веднага изключете котлона, но не сваляйте от него тенджерата, а я похлупете с капак. В отделен малък съд разтворете в малко вода една чаена лъжичка мая.
След един час тя ще шупне. В това време вие вече трябва да сте отстранили медовината от котлона и да я изстудите до 40 градуса. Тогава можете да добавите маята и да разбъркате.
След това оставете тенджерата в топло помещение, за да ферментира. Затворете я с плътен капак, от който трябва да излиза тръбичка. Единият й край трябва да виси свободно над медовината, а другият да е потопен в съд с вода.
След пет дни ферментацията е приключила. Прецедете медовината, разлейте я в бутилки и оставете в хладилника. Това е рецепта за бързо приготвена медовина.
Освен че е вкусна, медовината е полезна. Тя гони температурата и сгрява гърлото при простуда, полезна е за белите дробове при простудни заболявания, напомнят от ezine.bg.