Според нас една салата е истинска салата, когато е пълна с разнообразни сурови зеленчуци, има две-три хапки пилешко или риба тон и достатъчно дресинг.
Тази гореща салата е съставена от сготвени зеленчуци и по-мазничко месо, затова директно бихме я определили като основно ястие.
Необходими продукти:
6 резена бекон
3 средни червени картофа
1 глава кромид лук
125 мл. вода
3 с. л. червен винен оцет
2 ч. л. захар
1 ½ ч.л. сол
¼ ч.л. люспи от червен пипер
1 глава броколи
Начин на приготвяне:
Беконът се нарязва на парчета с размер 1 см. Картофите се почистват, измиват и нарязват на тънки шайби с дебелина 5 мм. Лукът се почиства и се нарязва на дребно.
В голям тиган се изпържа беконът на среден огън. Изважда се и се изсипва мазнината от пърженето, като се запазват 3 с л от нея.
Огънят леко се увеличава. В тигана се изсипват картофите и лукът. Пържат се около 10 минути, като се обръщат от време на време.
След като картофите придобият златист цвят, се сипват 125 мл вода.
Огънят се намалява на минимум. Тиганът се захлупва, а картофите се задушават 5 минути или докато станат меки.
Добавят се оцетът, захарта, солта и люспите от червения пипер.
Всичко се задушава, като се разбърква. докато течността кипне и леко се сгъсти.
Броколито се измива, почиства се от листата и грубите части. Разделя се на дребни букетчета.
Поставя се в тенджерата, като се сипва вода, колкото да покрие броколите. На силен огън се довежда до кипване.
Огънят се намалява на минимум. Тенджерата се захлупва, а броколито се задушава 8-10 минути, като от време на време се разбърква. Отцежда се и се прехвърля при картофите.
Добавя се беконът и всичко се разбърква.