Много от вярванията за грима са известни толкова отдавна, че на никого не му хрумва да се усъмни в тях.

Но данните си имат срок на давност, който трябва да вземем предвид, а и не винаги са правдиви. Ако се страхувате да си сложите фон-дьо-тен или пък смятате, че очната линия увеличава очите, значи сте се подвели по митовете за грима.

Мит 1: фон-дьо-тенът уврежда кожата

Този мит е възникнал по времето, когато фон-дьо-тенът не се е отличавал твърде много по състав от театралния грим. Тогава наистина е бил вреден за кожата. Сега обаче нещата са се променили – съвременните средства за тониране на кожата съдържат много полезни съставки – подхранващи и овлажняващи. Някои фон-дьо-тени включват в състава си филтри за защита от слънчевите лъчи, както и други компоненти, които предпазват кожата от неблагоприятните атмосферни условия. Единственото, което трябва да имате предвид е, че трябва да си подберете средство, подходящо за вашия тип кожа.

Мит 2: фон-дьо-тенът трябва да прикрива дефектите по кожата

Това е истина само на 50 процента. Фон-дьо-тенът заглажда малките дефекти, но не може да замаскира силните зачервявания, пъпките и черните кръгове под очите. За тези проблеми се използва коректор с подходящ цвят, който се нанася само върху проблемните зони. Не е нужно да ги “замазвате” с няколко слоя фон-дьо-тен.

Мит 3: за бледо лице ви трябва по-тъмна пудра

Това е вярно, само ако пудрата се използва правилно. Тъмната пудра не се нанася върху цялото лице. Бронзиращите пудри, които придават “слънчев” блясък на лицето, се нанасят само върху отделни участъци – под линията на косата на челото, по брадичката и на скулите. Освен това трябва да подберете пудра, която да съответства на цвета на кожата ви, за да не стои контрастно на тъмни и грозни петна.

Мит 4: сенките за очи трябва да са със същия цвят като очите

Можете да използвате сенки във всеки цвят, който ви харесва. Очите ви обаче ще бъдат най-изразителни и ще изпъкнат най-много, ако нанесете сенки, които контрастират с цвета на роговицата. Известният гримьор Робърт Джоунс препоръчва топли кафяви и златисти сенки за сини очи, лилави и прасковени нюанси за зелени очи, сини или розово-виолетови сенки за кафяви очи и студени кафяви и виолетови нюанси за сиви очи.

Мит 5: веждите трябва да са с два тона по-тъмни от косата

Това важи само при светла коса. На тъмнокестенява и черна коса твърде тъмните вежди ще направят лицето да изглежда по-грубо, затова е добре да ги направите по-светли от косата. Гримьорката на Натали Портман Джанин Лобъл препоръчва да нанасяте по-светъл нюанс от вътрешната страна до извивката, а после по-тъмен цвят, до крайчето на веждата.

Мит 6: ружът може да се ползва като сенки за очи

Прочутият гримьор Боби Браун е твърдо против това – розовият пигмент, който се съдържа в повечето ружове, придава зачервен и възпален тон на клепачите.

Мит 7: очната линия увеличава визуално очите

Тъмната очна линия или моливът за очи, съчетани с разлети сенки в стил smoky eyes наистина правят очите по-изразителни. Но широката черна очна линия само “затваря” очите и ги прави да изглеждат по-малки и по-хлътнали. За да “увеличите” очите си трябва да използвате светли сенки и подчертаване на вътрешната страна на клепача.

Мит 8: сенките за очи подчертават бръчките

Перлените, кремовите и блестящите течни сенки наистина подчертават бръчките около очите. Но светлите матови и сухите сенки с лек перлен ефект ще прикрият бръчките и ще създадат визуален ефект за по-гладка кожа. Така твърди известната гримьорка и основателка на козметична марка Лаура Мерсие.

Мит 9: за да направите устните си по-големи, трябва да очертаете контура им извън естествената им линия

Всъщност този метод дава добри резултати само на снимка. На живо гримираните по този начин устни изглеждат крайно неестествено. Пробвайте други методи, изпитани от професионалистите – нанесете светли перлени сенки на “сгъвката” на горната устна и блестящ акцент в средата на долната устна. Благодарение на светлинния ефект устните ви ще изглеждат по-големи.

Мит 10: тъмният грим на очите и светлото червило правят устните по-обемни

Любимата гримьорка на Синди Крауфорд и други световноизвестни модели Соня Кашук категорично отрича тази комбинация, която според нея създава ефект на “надуваема кукла”. Кашук препоръчва за червилото естествения оттенък на устните ви с добре размит контур в същия цвят.