Необходими продукти за 4 порции:
1 кг червени картофи
1 скилидка чесън
2 клончета мащерка
½ ч. л. риган
1 ч. л. листа от розмарин
1 с. л. масло
400 мл прясно мляко
100 г настъргано синьо сирене
100 г нарязано топено сирене
2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
2 с. л. нарязан магданоз
1 филия отлежал бял хляб
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се слагат да се варят за 15 - 20 мин. във вряща вода и се отцеждат. Обелват се и се нарязват на кръгчета. Скилидката чесън се срязва на две и с нея се намазва дъното и стените на топлоустойчива форма за печене. Намазва се с масло и в нея се подреждат резенчетата картофи.
Млякото се слага да заври заедно с розмарина, мащерката и ригана. Оставят се да поврат 2-3 мин., изваждат се клончетата и се добавят топеното и синьото сирене. Разбъркват се, докато се стопят. Картофите се заливат със сместа.
Средата на хляба се натрошава и се разбърква с пармезана и магданоза. Поръсват се картофите и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 200° С, за 30 мин. или докато добре се зачерви.