Разположена в Япония, Shell House е като скулптурна инсталация в гората на Нагано. Тя е дело на японския архитект Котаро Иде.

В представите на нас българите ваканционната къща, която ползваме предимно за почивка през уикенда изглежда по съвсем различен начин. В този случай архитектурното решение, както и обзавеждането много ни допадат. Но това което най-много ни харесва е близостта до природата.

Къщата е обзаведена изцяло с поръчкови мебели, които да могат да запълнят специфичните извивки на тази уникална къща.

В първоначалния си замисъл е трябвало да се състои от две части с овално сечение и да функционира като ваканционно жилище, което да може да се използва и през студената зима и през влажното лято.

За да постигне това, Котаро Иде се отказва от традиционното двуетажно строителсво с дървен материал, защото той ерозира твърде бързо.

Вместо това той прави две елипсовидни стоманобетонни черупки, които да образуват абсида.

Вилата се вписва лесно в традиционния японски пеизаж, като балансира между футуристичните структури направени от човека и природната среда, която ги заобикаля. Проектът отнема 18 месеца, а цялостното завършване на къщата отнема две години и половина.

“Големи форми, приличащи на черупки, Трудно е да се определи каква е точно структурата на къщата и за разлика от околните пещери и скали, тя очевидно не е нито част от природата - нито я разрушава. Рамка и форма изработени по коренно различен начин, за съвсем различни цели. Понякога внушава усещането за изоставен, разрушен космически кораб, в който живеят хора”, така описва архитектът къщата.