Възпалението на гърлото се развива в резултат на увреждане на чувствителните мембрани по задната му стена.
Най-честите причинители на това неприятно състояние са бактериите и вирусите.
Докато бактериалната инфекция не бива да се подминава, а да се лекува активно – с предписания от специалист, вирусните заболявания – най-често настинка и грип, могат да бъдат облекчени и в домашна обстановка.
И все пак преди да предприемете самолечение добре е да се консултирате със своя лекар, съветват от здраве.bg.
Чесън
Чесънът е растение, което притежава многобройни лечебни свойства, включително антибактериално и антивирусно действие. Освен това чесънът съдържа витамин C – антиоксидант и стимулатор на имунната система. Най-вече поради тази причина различни по манталитет народи са внедрили в културата си тази ценна храна.
Ефективността на чесъна в лечението на възпаленото гърло се дължи на съдържащите се в него антивирусни агенти. Може да се консумира в сурово или сготвено състояние. Освен специфичния му мирис не се наблюдават други странични ефекти.
Лют червен пипер
Ефективността на лютия червен пипер е известна на много народи от дълбока древност. Съставката капсаицин, придаваща характерния лютив вкус на подправката, е причина и за антивирусното й действие.
В случай, че страдате от възпалено гърло, причинено от вирусна инфекция, добавете лют червен пипер към смес от сол и лимонов сок и с получения разтвор изплакнете устата си. По този начин ще отстраните полепналата по стените на гърлото слуз и ще облекчите болката, твърдят специалисти. Течността не трябва да се поглъща, а да се жабури, след което да се изплюе. Ако вкусът й не ви понася, добавете мед и ванилия.
Лимон
Той е и много богат на витамин C. Лимонената киселина притежава способността да разтваря и отстранява налепите по гърлото, типични за вирусната инфекция. Витамин C пък подсилва имунната система, с което допринася за справянето с вирусите.
За да подобрите вкусовите качества на лимоновия сок, може да му добавите лъжичка мед. Подхождайте с внимание - тъй като лимоните притежават висока киселинност, всекидневната им консумация може да увеличи риска от увреждане на зъбния емайл.