Днес ви предлагаме една класическа рецепта за приготвяне на шаран за Никулден.
Необходими продукти:
4 бр риба шаран (250-300 гр)
100 мл растително масло
2 с.л. брашно
2 бр лимони
100 г моркови
80 г кервиз
100 г лук
1 бр дафинов лист
1 г черен пипер на зърна
20 г корени магданоз
0,5 ч.л. червен пипер
20 г орехови ядки
10 г сол
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства, махат се люспите, измива се и се посолява. Шаранът се оставя посолен да престои един час. Овалва се в брашното и се пържи в нагорещено растително масло. В същото масло, в което е пържена рибата, се слага ситно нарязан лук. Когато стане стъклен се поръсва с останалото брашно. Пържи се до златисто, а след това се прибавят нарязаните зеленчуци. Зеленчуците се задушават.
Добавят се подправките и счуканите на ситно орехи. Сместа се разбърква и се долива чаша топла вода. Сосът се вари до омекване на зеленчуците. Преди да се смъкне от огъня, сосът се посолява и се добавя сокът от половин изтикан лимон. Сосът се пасира. Пържената риба се залива с пасирания сос и се украсява със ситно нарязан магданоз.
Рибата се сервира топла, като отделно се сервират и нарязани лимони и гарнитура от варени картофи.