За всеки един сезон си има основни елементи от тоалета, без които не бихме могли да си представим гардероба си.

При избора на тези дрехи обаче не бива да се ръководим само от кройката и цвета, понякога най-важна роля играе материалът. Предлагаме ви пет must have предложения за сезона.

Кашмир

Въпреки че в някои колекции се появиха пуловери, поли, рокли и жакети от кашмир, все пак дизайнерите единодушно залагат на палтото. Най-добрите модели както винаги бяха демонстрирани от MaxMara, но и много други марки наложиха своите изисквания за кашмиреното палто – бежово, до под коляното, с тънък колан за стил.



Кожа

Навремето този материал навяваше асоциации основно за рокери и метъли. Сега обаче дори и да не свирите виртуозно на китара и да не карате мотор, най-вероятно имате в гардероба си нещо от черна кожа – панталон (като на Кейт Мос), жакет (като на Виктория Бекъм) или високи ботуши (като на Линдзи Лоъм). През този сезон дизайнерите препоръчват да разнообразите кожения си гардероб с по-смели решения (например червен панталон или кафява пола) и умерено-класически (вечерна дамска чанта или дълги ръкавици). Най-универсалното и 100 % сполучливо решение е тънкият кожен колан.



Кожа с косъм (естествена или изкуствена)

В един документален филм редакторката на Vogue Анна Уинтур тя е запитана, дали през този есенно-зимен сезон жените ще носят кожа с косъм. На което тя отговаря “Винаги ще има такива, които ще носят кожа с косъм”. И опитът го доказва – елегантните дами избират кожени кожуси, безгрижните студентки – “рошави” шапки и ботуши, а ексцентричните звезди – жилетки, чанти и шалове. Хората продължават се поддават на “пухкавото” изкушение, а протестите на Peta стават по-редки, тъй като все повече марки използват изкуствена кожа.



Трикотаж

През 1960 г. във филма “Да правим любов” Мерилин Монро, облечена в пуловер с едра плетка, пее на Ив Монтан “My heart belongs to Daddy”. Но и тази зима пуловерите от дебела прежда са актуални и са задължителен елемент от женския гардероб. Освен това тази дреха е незаменима и удобна във всички случаи – почивка вкъщи пред камината, излизане на пазар или пък посещение на модно ревю. А в офисите с не твърде строг дрес-код подобен пуловер ще стои съвсем уместно.



Щавена овча кожа

Историята на навлизането на този материал в модните тенденции е доста интересна. Преди 50-те години овчата кожа (щавена от едната страна и подстригана от другата) се е ползвала само за производство на облекло за американските летци. В края на 60-те години членовете на група Beatles популяризирали този материал, връщайки се от Индия с палта от овча кожа. Майките и бабите ни също са носили подобни кожуси, обикновено с яки от кожа от лама. Доскоро овчата кожа се ползваше основно за производството на палта, сега обаче дизайнерите предлагат широк асортимент от дрехи от този материал – жилетки, ботуши, чанти, ръкавици, шапки… А марката UGG Australia вече отдавна е затвърдила престижното си име.