Днес ви предлагаме една детайлна рецепта затова как да си направите вкусен чийзкейк от извара у дома.
Необходими продукти за тава с диаметър 26 см.:
За тестото:
* 200 гр. брашно
* 1/2 чаена лъжица бакпулвер
* 80 гр. пудра захар
* 1 жълтък
* 100 гр. студено краве масло
За плънката:
* 1/2 лимон
* 100 гр. размекнато краве масло
* 150 гр. захар
* 750 гр. обезмаслена извара
* 100 гр. крема сирене
* 3 яйца
* 50 гр. нишесте
* Щипка сол и пакетче ванилия
Приготвяне на тестото:
Изсипете бакпулвера в брашното и го просейте през сито. Добавете нарязаното на парчета масло, жълтъка и пудра захарта. Омесете тестото, оформете го на топка, увийте го в домакинско фолио и го приберете в хладилника за 30 мин.
* Намажете тавата с краве масло или маргарин. Разстелете тестото по дъното и оформете ръб с височина 2 см. Набодете тестото с вилица.
* Изпечете го в загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
Приготвяне на плънката:
* Измийте лимона и настържете кората му. Отделно изстискайте сока. Разбъркайте омекналото краве масло със захарта, добавете в сместа изварата и крема сиренето, както и лимонената кора и сока. Разбъркайте да състояние на еднородна маса и оставете в хладилника за 30 мин.
* Отделете белтъците от жълтъците. Добавете към трите белтъка онзи, който е останал от тестото, подправете с щипка сол и разбийте белтъците на пяна.
* Разбийте с вилица жълтъците и нишестето.
* В охладената изварена смес добавете постепенно жълтъците с нишестето, а после внимателно разбъркайте и с разбитите белтъци.
Финалният етап:
* Изсипете готовата плънка върху изпечения блат и я заравнете. Пече се в загрята фурна 50-60 минути. Готовият чийзкейк трябва да изстине в същата тава и чак после да се извади.
* Преди сервиране посипете с пудра захар.