Колкото и странно да ви звучи, китайците много обичат мариновани краставици.
Това е чудесно нискокалорично предястие за почитателите на по-пикантната кухня и се приготвя изключително лесно.
Важно! Посоченото в рецептата количество люти чушки може да се намали в зависимост от предпочитанията ви.
Необходими продукти:
* Пресни големи краставици – 500 гр.
* Чесън – 40 гр.
* Оцет 9 % - 2 супени лъжици
* Сол на вкус
* Захар – 1 супена лъжица
* Олио – 200 гр.
* Сушени червени люти чушлета – 10 бр.
Начин на приготвяне:
Краставиците се нарязват.
Чесънът се наситнява в миксер с малко олио. Смесва се с краставиците и останалите продукти, без лютите чушлета.
Краставиците се мариноват 2-3 часа на хладно.
Натрошените люти чушлета се запържват в нагорещено олио.
Запръжката се излива върху краставиците. Сместа се разбърква и се оставя да изстине.
Готово!
По същия начин можете да приготвите и други зеленчуци – например зеле. Само не забравяйте да го бланширате преди това.