Много заболявания например сърдечно-съдовите, хипертонията, кожните, бронхиалната астма, нарушенията в работата на бъбреците се смятат за психосоматични, т.е. такива, които възникват на нервна почва.

Затова и лекарите с опит, ако познават характера и наклонностите на пациента, могат с по-голяма точност да определят наличното заболяване, пишат от здраве.bg.

Болестите на началника


Кои хора най-често стават ръководители? Настойчивите и неуморните, които не оставят подчинените си да стоят на една място. А коя е болестта на началниците?

Техният начин на живот без съмнение е съпроводен от стрес и емоционални пристъпи. Това води до засиленото отделяне на адреналин в кръвта. Хормоналните промени предизвикват спазми в съдовете, а това затруднява работата на сърцето. Тонусът на съдовете става постоянен и способства за постоянното повишаване на артериалното налягане.

Проблемите на любвеобилните


Хората, които обичат едва ли не всички, по-често са жертви на панкреатита, болестите на жлъчката и бъбречните колики, твърди рефлексотрапиятаДушата на компанията обикновено е пламенна и избухлива личност, която бързо забравя лошото и без труд намира подход в общуването си с всеки човек. Хората от този психотип страдат нерядко от спазми, колики и внезапни пристъпи на болка, които съпровождат упоменатите вече заболявания. В момента на спазъм те лесно изгубват контрола върху себе си и с това се обясняват както внезапните изблици на гняв, така и тяхната енергичност и неуморимост.

При свръхчувствителните


Лесно ранимият, мнителният, нервният и тревожен характер на творческите личности са съпроводени от по-слаби бели дробове. Затова и те са преследвани от бронхити, хронични пневмонии и бронхиална астма.

Спазмите в бронхите принуждават тези хора да се намират в постоянно напрежение, а това “подхранва” тяхната тревожност и емоционалност. Основната емоция на тези хора е тъгата, а любимото занимание – самобичуването.

Прекомерно голямото количество страх поразява бъбреците и пикочния мехур - ето защо страхливците страдат от болни бъбреци. Дори циститът обикновено възниква след внезапен страх, а простудата само способства да възникването на болестта в пикочния мехур.

Ако лесно се ядосвате...


Гневът разрушава черния дроб. Този орган не напразно е наричан хранилище на преживените обиди. Яростта и гневът активизират неговата работа и го карат да увеличава производството си на жлъчна течност, която се разнася с кръвния ток по цялото тяло и започва да трови организма.

Кои все пак са най-здрави

Хората, които не страдат от хронични заболявания, обикновено са тези, които не се стремят да постигнат големи върхове в кариерата си. Те са отлични служители без да страдат от излишна суета да се докажат на всяка цена. С години те могат да заемат една и съща длъжност и не се нуждаят нито от служебно повишение, нито от съжаление. Т.е. това са напълно земни хора, които нямат амбицията да правят нови открития.