Автор
Woman.bg

7 начина да заспите, когато не ви лови сън – I част

Ужасно много искате да затворите очи и да спите до сутринта, но вместо това се въртите в леглото и броите отминаващите минути.

Ето как да си помогнете:

3 часа сутринта е и за пореден път зяпате тавана и умът ви препуска.

Наистина е мъчително да не можете да заспите, когато имате нужда. Този проблем е широко разпространен – 2/3 от жените страдат от проблеми със съня няколко нощи седмично.

Какво ви държи будни? Прочетете, за да научите факторите, навиците и поведението, което убива съня ви и вижте как лесно да се справите с проблема.

Убиец на съня №1: светлината, която се промъква в стаята

Дори едно снопче светлина, процеждащ се през щорите или синьото сияние от монитора на компютъра може да ви държи будни. Светлината праща сигнал на мозъка ви да спре да произвежда мелатонин, хормонът, който регулира циклите на сън и будно състояние.
Решението: Вземете си плътни пердета, сменете дигиталния часовник с някой без LCD екран, изключете компютъра преди да си легнете – изобщо погрижете се в стаята ви да цари пълен мрак. Ако от някъде продължава да влиза светлина, опитайте да спите с маска за очи.

Убиец на съня №2: хаотичният хранителен режим

Ако нямате определен час за закуска, обяд и вечеря, тялото ви няма да е наясно кога да изпрати сигнали за сънливост. Това се случва, защото вътрешният часовник на тялото ви, който казва кога да спите и кога да се събудите, разчита на подсказки от околната среда, като времето на хранене. Ако тези подсказки са различни всеки ден - да речем, че едната вечер се храните в 8, а на следващата – в 10, а на третата – в 6, тогава организмът ви трудно ще може да следи времето и няма да знае кога да забави темпото.

Решението: Придържайте се към един режим на хранене всеки ден, дори и през уикенда. Витамин В помага за регулирането на съня, така че яжте храни богати на тази съставка (например пълнозърнести закуски, ядки, броколи и картофи).

Убиец на съня №3: вечерният прилив на енергия

Често се случва, след като цял ден сте се чувствали отпуснати и изтощени, изведнъж се изпълвате с енергия вечерта. Разбира се, трудно е да не се възползвате от живителните сили и решавате да подредите гардероба или да си пуснете някое DVD с аеробика, например. И когато стане време да заспите сте прекалено хиперактивни, за да се оставите в прегръдките на съня.
Ето най-вероятния виновник: приливът на енергия, който изпитвате, най-вероятно е пристъп на безпокойство, предизвикан от повишеното отделяне на хормоните кортизол и адреналин, които организмът произвежда, когато не спите достатъчно. Ако използвате този прилив на хормони, за да оставате будни още по-дълго, ще се почувствате енергизирани в началото, но по-късно ще сте още по-изморени.

Решението: опитайте се да не се поддавате на този прилив на енергия или го използвайте за нещо успокояващо, което не ви кара да отлагате лягането – като да почетете хубава книга, например.

Очаквайте продължение.