Днес ви предлагаме едно изключително вкусно предястие, което надяваме, че ще ви хареса.

за 24 порции

За тестото:

• 125 г обикновено брашно, пресято
• 75 г студено масло на кубчета плюс допълнително за намазване на тавата
• щипка сол
• 1 яйце (средна големина), разбито

За плънката:

• 1 яйце (средна големина)
• 125 ml нискомаслена сметана
• 2 ч.л. нарязани треви (ситен лук, магданоз, копър)
• 100 г пушена съомга, нарязана на парчета (5 mm)
• изтискан лимонов сок
• сол и черен пипер, смлян

Необходими съдове:

• 1 x 6 cm нож за тесто
• Тава с 24 кръгли форми за кифлички

Начин на приготвяне:

1. За тестото: пасирайте брашното, маслото и солта. Трябва да се получат бучици от маслото. Добавете половината яйце и отново пасирайте още няколко секунди. (продължително пасиране само ще втвърди тестото, затова спрете да пасирате, когато се получи топка от тестото). Може да се наложи да добавите още малко от яйцето, но не прекалявайте, тъй като сместа трябва да е влажна колкото да се слепи. Ако размесвате с ръце, втривайте маслото в брашното и солта докато наподоби галета, след това добавете достатъчно яйце, за да се слепи сместа.

2. Разточете с ръце тестото, така че да се получи кръг с дебелина около 2 cm, след това увийте във фолио или найлонова торбичка и поставете в хладилника поне за 30 минути.

3. Докато тестото се изстудява, пригответе плънката. Разбъркайте яйцето, сметаната и тревите, добавете ги към пушената съомга и лимоновия сок. Подправете на вкус.

4. Загрейте фурната на 180оС и намажете с масло тавата. Извадете тестото от хладилника и го поставете между два големи листа от фолио. С помощта на точилка разточете тестото докато стане много тънко (около 3mm), след това махнете горното фолио. С ножа за тесто изрежете 24 кръгли форми.

5. Поставете тестените кръгчета в тавата като внимателно ги избутвате от долното фолио, така че да се получат чашки. След това добавете плънката. Сложете по 1-2 супени лъжици във всяка форма, сложете тавата във фурната за 15-20 минути или докато плънката се разстели, а тестото стане златисто и хрупкаво.

Идеи: Рецептата може да се получи и без тесто. Просто намажете с малко разтопено масло тавата, добавете лъжица или две от плънката във всяка форма и печете за 15-20 минути. Оставете да изстине преди да сервирате.