Страхотна рецепта за телешко месо с чили.
Необходими продукти за 4 порции
• 1 супена лъжица олио
• 1 глава (едра) лук
• 1 люта чушка
• 2 скилидки чесън, белени
• 1 препълнена чаена лъжица пикантно чили на прах (или 1 супена лъжица, ако не разполагате с люто чили)
• 1 чаена лъжица червен пипер
• 1 чаена лъжица кимион, смлян
• 500г крехко кълцано телешко месо
• 1 кубче телешки булъон
• консерва (400г) нарязани домати
• ½ чаена лъжица сушен риган
• 1 чаена лъжица захар
• 2 супени лъжици доматено пюре
• консерва (410г) червен боб
• за сервиране: сметана и варен дългозърнест ориз
Начин на приготвяне:
1. Подгответе заленчуците. Нарежете лука на малки кубчета- около 5мм. Най-лесният начин е да срежете главата лук на половина, обелете я и нарежете всяка половина на дебели кръгчета, но не напълно като ги оставите прикрепени едно към друго. Нарежете кръгчетата (всички едновременно) на кубчета. Срежете чушката по дължина на половина, махнете дръжката, изчистете семките, и след това я нарежете.
2. Преминете към готвенето. Сложете тигана на печката на средна температура. Сложете олиото и го оставете за 1-2 минути докато се загрее. Добавете лука. Разбърквайте периодично за около 5 минути или докато лука омекне и стане леко прозрачен. Прибавете и чесъна, чушката, чилито, червения пипер и кимиона. Разбъркайте добре. Оставете да се готви още 5 минути като разбърквате от време на време.
3. Запържете месото. Увеличете малко температурата, сложете месото в тигана го разпръснете с дървена лъжица или шпатула. Сместа трябва да започне да цвърти при добавянето на месото. Продължете да бъркате поне още 5 минути докато месото се опържи добре навсякъде и стане на равномерни малки бучици. Температурата трябва да е достатъчно висока, за да може месото да се сготви и да добие кафеникав цвят, а не само да се свари.
4. Приготвяне на соса. Сварете булъона в 300ml гореща вода. Изсипете го в тигана (в сместа с месото). Добавете и нарязаните домати. А след това и ригана и захарта*. Поръсете със сол и пипер. Сложете около 2с.л. доматено пюре и разбъркайте добре соса.
5. Оставете да поври. Кипнете сместа, разбъркайте добре и сложете капак на тигана. Намалете температурата докато започне да бълбука и оставете за 20 минути. Наглеждайте сместа и разбърквайте периодично, за да не загори соса по дъното и да не се пресуши. Ако това стане, добавете няколко супени лъжици вода и се уверете, че температурата действително е достатъчно ниска. След като се е сготвила добре, сместа със соса и месото трябва да има плътен и сочен вид.
6. Добавете боба- изцедете и изплакнете в сито и го изсипете в чилито. Кипнете отново и оставете да поври без капака още 10 минути, като добавяте по малко вода, ако изглежда твърде сухо. Подправете на вкус. Вероятно ще се наложи да прибавите по-големи количества подправки отколкото предполагате. Поставете отново капака, изключете печката и оставете чилито за 10 минути преди да го сервирате. Много е важно чилито да престои, за да може вкусовете и месото да се смесят.
Други начини да се насладите на чилито
Сервирайте го върху обикновен варен ориз с лъжица сметана отгоре. Или пък комбинирайте с чипс тортила и поръсете с настърган чедар. Направете си бурито като напълните тортила с чилито и добавите нарязана маруля, нарязани домати и гуакамоле.
*Вместо захар може да настържете малко шоколад (количеството да е приблизително колкото големината на нокътя ви) при добавянето на боба. Всякакъв вид натурален шоколад ще свърши работа. Внимавайте да не добавите твърде много- вкуса на шоколада не трябва да се усеща.