Необходими продукти:
* 5 яйца
* 300 гр. размекнато краве масло
* 300 гр. кафява захар
* 200 гр. пудра захар
* щипка сол
* 1 пакетче ванилия
* 1 лимон (настъргана кора и сок, може и портокал)
* канела
* 120 гр. млени бадеми
* 200 гр. брашно
* 1 пакетче бакпулвер
* 300 гр. настъргани моркови
Начин на приготвяне:
Морковите се настъргват на ситно ренде. Жълтъците се отделят от белтъците.
200 гр. захар, маслото, ванилията, канелата, солта и лимонената кора се разбиват на мек крем. Към сместа се добавят жълтъците.
В отделен съд се смесват брашното и бакпулверът. Добавят се смлените бадеми.
Белтъците се разбиват на сняг със 100 гр. захар.
Всичко се смесва. Белтъците се бъркат внимателно, най-добре с мека лопатка.
Формата за изпичане на сладкиша се намазва с масло. Тестото се поставя вътре и се пече на 180-190 градуса. Проверява се дали е готово с дървен шиш.
За глазурата – разбийте 200 гр. пудра захар със сока на 1 лимон и намажете сладкиша със сместа.