Автор
Woman.bg

Около 400 бебета са родени през 2010 г. по метода ин витро

Около 400 бебета са родени през 2010 година по метода ин витро, а успеваемостта на клиниките в България е между 27-29%. Това заяви Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе”.

По думите й общо около 1000 двойки вече имат или очакват бебе благодарение на метода ин витро, а България е на едно ниво с европейските стандарти.

"От дъното на таблицата въобще за финансиране и за успех на ин витро опитите в България, ние вече сме на 3-4 място в Европа. Успеваемостта на клиниките е действително съизмерима с европейската”, обясни Велчева, цитирана от Фокус.

Според нея категорично възрастта за финансите от Държавен фонд "Ин витро” трябва да остане 43 години, а самите опити ин витро на жените, които решат да самофинансират своите процедури, трябва да се увеличи на поне 50 години.

Ограниченията на личните права не би трябвало да има значение и повишаването на възрастта при извършване на ин витро процедури е абсолютно необходимо.

Лекарите обаче не трябва да допускат да се прилага ин витро при жени, при които няма медицински основани, смята Велчева.