Чудели ли сте се защо рекламните кампании на козметични продукти толкова често наблягат на глицерина? Какво всъщност представлява той? Защо е толкова важен?
Думата глицерин произлиза от гръцката дума гликерос, която означава сладък.
Глицеринът е течност – сладка, безцветна и гъста. Замръзва до гумена паста и завира при много висока темперaтура.
Той е изключително хигроскопичен, което означава, че може да абсорбира вода от въздуха, напр. ако оставите съд с глицерин в стаята, той ще поеме от влагата във въздуха и в съда ще има 80% глицерин и 20% вода.
Интересно е как капка чист глицерин може да дехидратира толкова силно, че да направи рана на кожата, а когато е разреден с вода я хидратира.
Глицерина омекотява и овлажнява кожата ни!
Глицерина се получава от природни мазнини и масла. Растителния глицерин се получава чрез един много сложен процес, наречен хидролиза, на края на който т.нар. растителен глицерин всъщност е вторичен продукт от извличането на масла.
Глицерина и Сапуните
Глицерина е широко приложим в изработката на сапуни. Глицериновите сапуни съдържат около 15-20% чист глицерин, и това обуславя сравнително по-бързото им разтваряне във вода, от сапуните с по-ниска концентрация на глицерин. Ако оставите глицеринов сапун на открито, ще видите как по повърхността му се появяват малки кристалчета – доказателство за хигроскопичните му свойства.
В ръчно изработените сапуни се съдържа много повече глицерин. Те са силно омекотяващи, особено ако са в комбинация с масла като палмовото, кокосовото, маслиново масло.
Глицеринът привлича влагата от въздуха и трайно я настанява във вашата кожа. Ето защо толкова козметични фирми наблягат на него като основна съставка на техните кремове и лосиони. Знаейки какво всъщност е глицерина, вече можем спокойно да се доверим на сапуните и продуктите с високо съдържание на глицерин и да се радваме на здрава и красива кожа.