Автор
Woman.bg

Шест прости правила как да съхраним храната

Проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив съветват да съхранявате прясното месо в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после във фризер.

Препоръчително е също да се разфасова на отделни порции, след което да се постави в чисти неупотребявани полиетиленови торбички.

Д-р Хаджикинов препоръчва спазването на още пет прости правила, които ще ни помогнат да съхраним храната, така че да остане свежа и да не предизвика вредни последици за здравето.

Замразяването е най-добърият метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н.

- При този способ се запазват голяма част от витамините й. Замразяването обаче няма ефекта на стерилизацията - тоест не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.

- Ябълки, поставени между зеленчуците, забавят процеса на развалянето им.

Ябълките обаче, най-вече повредените и развалените, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци, с което те също стават податливи на развала. Затова, когато подреждаме фруктиерата в къщи, не бива да оставяме продължително време бананите до ябълките.

- „Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място”, съветва проф. Хаджикинов.

„Най-добре е да са в трипластови плътни пакетчета, които вече се предлагат и у нас. Те осигуряват максимална защита и по този начин остават свежи и запазват полезните си свойства”, добавя специалистът.

Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в тях. Предпочитайте ядки от големи производители с утвърдено име. „У нас само най-големите компании осъществяват цялостен контрол върху производствения процес”, допълва той.

- При консервирането на храните, независимо от метода, трябва строго да се спазват съответните технологични параметри.

Например при стерилизацията, това са температурата и нейната продължителност, а също и херметизацията на затворените буркани. При осоляване - концентрацията на готварската сол, при замразяването - съответната температура. В противен случай тези храни крият рискове при консумирането им.

- Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. Те са за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.