Коко Шанел неслучайно може да бъде смятана за един от най-големите модни дизайнери на всички времена. Нейният уникален стил през 30те изразява едновременно елегантност и удобство.

Габриел „Коко” Шанел е източник на вдъхновение за много модни дизайнери и остава модна икона както за времето си, така и сега. От момента, в който коренно променя света на модата с разкошните си модели, тя е смятана за майка на елегантността и стила.
Коко Шанел е една от най-великите и талантливи модни дизайнери и изглежда, че влиянието й над модата и въображението продължава и днес чрез работата на много други дизайнери, които работят за марката „Шанел”.

Името Шанел се свързва с лукс, високо качество и стил. То е превърнато от Коко в империя на модата и козметиката.

Коко е притежавала силно отличаващ се, елегантен моден стил. Тя преобръща модния свят и създава множество модели, модерни и днес. Опитва се и успешно успява да слее стил, изящество и комфорт в едно. Костюмите й са изключително елегантни, удобни, създаващи усещане за сила и привличане.

Оказва се, че дизайнерката, която си е служила майсторски с иглата, не е ползвала никога хартиени шаблони за кройки. Крояла е дрехите направо върху моделите. Основните и стремежи били простота и удобство, а най-важният: "жените да се обличат заради себе си, не заради мъжете".

Едно от най-големите й и известни творения е малката черна рокля- дреха, която присъства в гардероба на всяка една жена. Малката черна рокля първоначално е била траурна, ушита от нея заради смъртта на най-голямата любов в живота и. Заради лекотата, елегантността и стила, които излъчва тази изключителна рокля, Коко ще бъде запомнена завинаги. За Коко модата винаги е била приоритет, на който тя продължава да служи до смъртта си през 1971г.

Коко винаги е поставяла елегантността и комфорта над всичко останало и добре е познавала значението на модните аксесоари, които допълват и повишават качеството на дрехата. Шапки, разкошни перлени огърлици, ръкавици, гривни, брошки - Коко винаги е знаела как да ги подбере, така че да подобри модния си стил.

Коко е идеалният пример на изящество и класа.

Ето някои реплики на Коко, които ни направиха силно впечатление:

„Никога не съм била разумна! Никога! Мразя дори думата! Кара ме да се чувствам мъртва отвътре”.

„Свободата никога не е извън мода”.

‘Единственият човек, на когото дължа благодарност, е на мен самата.Това е „Шанел”.

‘Силата се гради от провалите, не от успехите. Бях силна от плуване срещу течението.”

„Една жена може да бъде натруфена, но никога прекалено елегантна.”

Signe Chanel:

Под ръководството на Карл Лагерфелд компанията продължава да е в разцвета си.

1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на Шанел, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции.

Лагерфелд признава, че използва някои идеи и виждания, взаимствани от Шанел, за да направи перфектното естетически издържано съчетание, което да устои на годините.

“Аз играя с елементите на Коко както музикант играе с нотите.Не е нужно добрият музикант да прави същата музика." - обяснява той.

Снимки от първата колекция на Карл Лагерфелд за Шанел 93-та.:

Зима 1987-1988:

Пролет-лято 92-а:

Пролет-лято 95-а:

Karl Lagerfeld Confidential: