Бъдещите майки, които по време на бременността си се подлагат на диети, излагат на риск не само здравето на децата си, а и понижават тяхното IQ, съобщиха американски учени, цитирани от БГНЕС
Изследването освен това посочва, че съкращаването на жизненоважните хранителни вещества и калории през първата половина на бременността спира развитието на мозъка на нероденото дете.
Въпреки, че опитите са били извършвани единствено върху животни, според учените резултатите от прочуването са валидни и за родилките, които излагат на риск децата си, ако не се хранят здравословно.
"Изследването е поредното доказателство за значението на доброто здравословно състояние на майката", сподели пред репортери ръководителят на проучването д-р Томас Макдоналд.
"Строгите диети по време на бременността могат да доведат до забавяне на развитието на ембрионалните органи и най-вече мозъка.
Бебето освен това може да получи недъзи, които да го преследват цял живот", заяви още американският учен. При предишните си изследвания учените откриваха, че строгите диети, гладът и недохранването по време на бременност навярно могат да навредят на нероденото дете.