Тайните на пълноценното хранене за вашето дете
Автор
Woman.bg

Тайните на пълноценното хранене за вашето дете

Правилното хранене трябва да позволява на децата не само да попълват запаса си от енергия, но и да растат и да се развиват интензивно.

Липсата на различни хранителни вещества може да доведе до забавяне на растежа, на физическото и умственото развитие, а също така и до нарушения във формирането на костната система и зъбите. Това важи най-вече за децата в ранна предучилищна възраст. Нуждата на растящия организъм от повече храна, несъвършената храносмилателна система и повишеният метаболизъм стават основна причина за редица усложнения при организацията на здравословното хранене на децата.

Родителите се стараят да хранят детето си така, че да му осигурят здрав апетит и правилен растеж и развитие. Особено трудно е съставянето на хранителен режим за деца, които започват да учат. През този период все още неукрепналият детски организъм трябва да поеме нови натоварвания, с които все още не е свикнал. Как да помогнем на детето си да бъде здраво и да се развива правилно?

Преди всичко запомнете, че е вредно не само недохранването, но и прекомерното или еднообразно хранене.

Прието е количеството хранителни вещества да се измерва в калории (единицата отразява количеството топлина, което може да повиши температурата на 1 л. вода с 1 градус по Целзий). За различни възрасти броят на поеманите калории за ден е различен:

Колко калории на ден да приема вашето дете според възрастта му:

От 3 до 5 години - 1500
От 5 до 8 години - 1800
От 8 до 12 години - 2000
От 12 до 16 години - 2400



Що се отнася до качествения състав на храната, той трябва да е съобразен с възрастта на детето, училищните и извънучилищните натоварвания и климатичните условия.

Храната на детето трябва да е разнообразна (месо, млечни продукти, растителни продукти) и да съдържа достатъчно количество витамини и минерали.

През последните години вегетарианството става все по-популярно и все повече хора се придържат към храненето с растителни продукти. Не се препоръчва обаче да лишавате детето от месо.

Растителните храни имат редица предимства, но не могат да заместят месото, рибата, млякото и яйцата. Точно в тези продукти се съдържат необходимите за детето вещества, които отсъстват в растителните храни. Става въпрос преди всичко за пълноценните животински белтъчини, някои витамини и минерали - витамини от групата В, витамин D, калций, желязо и цинк. Рибата е и чудесен източник на витамини РР, витамини от групата В, както и на фосфор.

Недостигът на тези вещества може да доведе до анемия, понижаване на хемоглобина и в резултат на това до влошаване на снабдяването на тъканите с кислород. Диагноза “анемия” може да бъде поставена, ако на възраст до 6 години детето има показатели за хемоглобин под 110 гр/л, а на възраст до 14 години – под 120 гр/л. Децата с понижен хемоглобин в никакъв случай не бива да бъдат подлагани на вегетарианска диета.

Недостигът на пълноценни белтъчини влияе зле на растежа и развитието на детето. В следствие на това може да се стигне до нисък ръст и слабост на мускулите. Изводът е ясен – детето е добре да поема пълноценни белтъчини с храната си всеки ден. Не бива да забравяте, че излишъкът от белтъчини натоварва бъбреците и замърсява организма с голямо количество отпадъчни продукти, а засилването на процесите на гниене в храносмилателния тракт понижават общото самочувствие.

Най-добрият вариант е да използвате месни продукти, специално създадени за деца. Детските колбаси са по-бедни на мазнини. Те са с намалено съдържание на сол, в тях липсва алергенът глутен.

На българския пазар вече се появиха и т.нар. "функционални храни" за деца. Те са с добавени полезни или отнети вредни съставки. В мрежата от хранителни магазини можете да откриете колбаси за деца с моркови, пуешко филе за деца и други.

Хранителният режим на детето задължително трябва да включва растителни продукти. Растенията са основен източник на жизнено важни за организма витамини, минерални соли, микро и макроелементи – цинк, мед, селен, калий, магнезий. Освен това растителните храни съдържат фитонициди, фибри и органични киселини. Фибрите имат благотворно влияние върху дейността на стомашно-чревния тракт, подобряват перисталктиката и предпазват от запек.