Картофът се смята за незаменим хранителен продукт.

С неговия сок отдавна са лекували язви на стомаха и дванадесетопръстника, а съдържанието на калий определя неговото диуретичо свойство и прави картофа необходим във всекидневното меню на болните със заболявания на сърцето и бъбреците.

Картофената скорбяла се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания, пишат от здраве.bg.

Свареният картоф не е противопозакен дори при тежки форми на натравяния.

Предлагаме ви няколко рецепти с картоф, които според народната медицина помагат при лечение на някои широко разпространени заболявания:



• При отоци на ръцете и краката обелете картофа от кората, настръжете го и наложете получената мека каша на отеклите места в продължение на 15-20 минути. Компресът може да се стегне с памучен плат или хавлиена кърпа.

• При хипертония корите на 4-5 картофа трябва да се измият добре, залеят с 500 мл вода и да се варят в продължение на 15 минути. Отварата се охлажда, прецежда и приема по 1 чаша половин час преди ядене.

• При остеохондроза се прави компрес от настърган картоф с мед. Този компрес се държи не по-малко от един час.

• При изгаряне, гадене, повръщане и хроническо главоболие се пие сок от пресни картофи (половин чаша 2-3 пъти дневно).

• Сокът, приготвен от сурови картофи, моркови и целина помага за прочистване от шлаката.

• 3-4 лъжички от суровия картофен сок помагат при нервни разстройства.

• Картофът се прилага и в козметиката. Сместа от настърган пресен картоф и пшенично брашно (в равни пропорции) помага при възпаление или лющене на кожата. Тя се нанася върху лицето на дебел слой, а отгоре се поставя салфетка, напоена с картофен сок.

Маската се държи в продължение на 20 минути, след това лицето се измива със студено мляко, разредено наполовина с вода.