Ако близо до дома си имате парк или пък работното ви място не е толкова далеч, вместо да се предвижвате с автомобила си или градския транспорт, практикувайте бързо ходене.

Все повече хора по света избират бързото ходене като начин за топене на килограми. Освен това, то има и друг плюс - пази нервите ни от висенето из автомобилните задръствания в големите градове.

Вървенето на бърз ход е особено полезно за хора, за които са противопоказни други видове спорт. То спомага за изгарянето на мазнините и без да натоварва излишно организма или да предизвиква травми.

Бързото ходене е също така подходящо и за мързеливите, на които заниманията във фитнес-залите са скучни.Освен, че чрез ходенето пеша ще изгорите достатъчно мазнини, ще помогнете и на здравето си. Бързите разходки нормализират кръвното, подобряват производството на инсулин в организма, правят костите по-здрави и намаляват риска от остепороза, намаляват и нивото на холестерола.

Специалисти съветват за постигане на резултат от бързото ходене, да се занимавате с него поне пет пъти в седмицата. Разходката ви трябва да е не по-малка от 30 минути. Добре е един от тези пет дни да удвоите времето.

Добре е така да настроите темпото си на вървене, че да изминавате един километър за десетина-дванайсет минути.

Най-доброто време на разходки с бързо темпове е сутрин. Практиката показва, че по това време на денонощието човек има по-малко бързоизгарящи се въглехидратни калории и запасите от мазнини изгарят по-лесно, пишат от ezine.bg.