Автор
Woman.bg

Заблуди и факти, свързани с диетите на звездите – I част

Здравословните съвети и диети на известните личности бяха наскоро остро разкритикувани от благотворителната фондация Sense About Science.

Диета по кръвна група

Фенове на диетата:

Лиз Хърли

Шерил Коул



Специфични протеини наречени лектини, които се намират в млечните продукти, месото и пшеницата, реагират различно според кръвната група и причиняват редица проблеми като повишаване на теглото и лошо храносмилане.

Хората с кръвна група А трябва да приемат повече зеленчуци и да избягват червеното месо и млечните продукти. Хората с кръвна група Б да избягват пшеницата (хляб, сандвичи) за сметка на млечните продукти. Кръвна група АБ позволява храни от първите две групи, а 0 кръвна група (най-често срещаната) се нуждае от богата на месо диета.

Мнението на специалиста:
„Няма абсолютно никакви доказателства, че кръвната група влияе на храносмилането. Липсата на важни групи храни се отразява зле на здравето и енергията ви. Истина е, че резултатът от диетите не е еднакъв за всички хора – но това е свързано с гените, състоянието на организма и нивото на активност, но не и с кръвната група. Повечето от тези диети просто намалят калориите, но носят атрактивни имена.”

Пречистваща диета


Фенове на диетата:

Гуинет Полтроу

Дона Карън



Това е триседмична детоксикираща диета с органични растителни храни.

За разлика от много други детоксикиращи процедури, тази позволява малко количество твърда храна – според Гуинет Полтроу това й позволявало да се концентрира върху работата и упражненията. Диетата включва две течни ястия на ден (супи или шейкове) и между тях едно ястие от твърда храна.

Мнението на специалиста: „ Диетата Slim Fast показва, че някои подходи основани на приема на течна храна могат да имат положителен ефект и поне при тази диета ежедневно се приемат храни и напитки. За щастие можете да добавите млечни продукти към супите и шепа овес към шейковете, за да запазите някакъв баланс в диетата, но рискувате да спрете да приемате желязо. Да, тази диета ще ви помогне да отслабнете, но е краткотрайно решение на проблема.”

Очаквайте продължение.