Ноктите са визитната картичка на жената. Точно затова повечето представителки на нежния пол се стараят да поддържат ноктите си в най-добрия им вид.

Маникюрът е най-бързият начин да направите ноктите си красиви, в него няма нищо сложно. Но правейки маникюра си много хора допускат грешки. Какво трябва да избегнете?

Грешка в маникюра №1 – пилене на ноктите в различни посоки

Много жени знаят, че пиличката за нокти не може да се ползва като бичкия, но за да спестят време продължават да го правят. Този “метод” на изпилване отслабва структурата на нокътя, тъй като образува микропукнатини на върха.

Как се пили? Дръжте пиличката под ъгъл спрямо нокътя. Движете я от левия край към центъра и от десния край към центъра. За най-надеждна и стабилна форма на нокътя се смята квадратната.

Грешка в маникюра №2 – ползване на лакочистител със съдържание на ацетон

Ацетоновите лакочистители са евтини, разбира се. Но влияят ужасно на състоянието на нокътя.

Как се почиства лакът правилно? Избирайки лакочистител, обърнете внимание на онези, които не съдържат ацетон и включват в състава си витамини и натурални екстракти.



Грешка в маникюра №3 – пренебрегване на кутикулата

Маникюрът с необработена кутикула ще изглежда недовършен и немарлив. Освен това без почистване на кожните ципи ноктите могат да станат доста груби.

Как се подготвя нокътят? Взимайки душ или вана не забравяйте да избутате омекналата кутикула с помощта на специална пръчица.

Грешка в маникюра №4 – рязане на кутикулата

Кутикулата е естествената защита на нокътя от различни бактерии. Ако я отрежете, можете да се нараните и да допуснете проникването на редица микроби и бактерии.

Как се обработва кутикулата? Накиснете ръцете си във вода за известно време, за да омекне кутикулата. После я избутайте със специална пръчица. Излишните кожни наслоявания могат да се оберат с предвиден за целта инструмент.

Грешка в маникюра №5 – пренебрегване на основата за лак

Лакът има свойството да изсушава нокътя. Тъмните лакове пък оставят част от пигмента си в нокътя и му придават жълтеникав цвят.

Как се лакира? Не забравяйте да нанасяте специален лак за основа. Той ще защити ноктите ви и ще изравни повърхността им.



Грешка в маникюра №6 – оставяне на лака твърде задълго

Запомнете две “не”-та:

* не слагайте твърде много слоеве лак
* не оставяйте лака на ноктите, след като е започнал да се лющи, защото той се отлюспва заедно с части от самия нокът!

Как се поддържа? Отстранявайте задължително лака поне на петия ден.

Грешка в маникюра №7 – нанасяне на лак с изтекъл срок на годност или на лак, произведен преди 2007 г.

Повечето от тези лакове съдържат дибутилфилат (dibutyl phthalate), който е много вреден за организма, особено за бременни жени.

Как се избира лак? Прочетете списъка на съставките на лака. Някои известни фирми не добавят дибутилфилат в лаковете си.

Както виждате, няма нищо сложно в това да поддържате ноктите си красиви и в домашни условия!