Още през 60-те години на миналия век на науката стана известен фактът, че времето за пребиваване на храната в организма преди разграждането й зависи от нейната температура, пише здраве.bg.
Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа, т.е. за това време се извършва пълноценното разграждане на големите белтъчни молекули на аминокиселини.
Доказано е, че студената храна напуска стомаха няколко пъти по-бързо, но тя не се преработва нормално.
Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво (където се извършва разграждането на храната), си взаимодействат с бактериите, отговорни за разграждането на въглехидратите. По този начин бързо нараства броят на бактериите, които “живеят” благодарение на месото и другите белтъчини. В резултат на всичко това се развива дисбактериоза - нарушава се обмяната на веществата и се увеличава риска от поява на различни заболявания, както и на затлъстяване.
Разбира се, няма нищо опасно, ако човек от време на време се поглези със сладолед или друг студен специалитет. Но постоянното хранене, състоящо се от хлебчета, кренвирши или кюфтета, съчетано с приемането на студени напитки може да доведе до трайни негативни последствия.
В т.нар. фаст фууд например няма баланс между съдържанието на белтъчините, въглехидратите, мазнините, витамините и микроелементите. От нея човекът получава предимно въглехидрати и мазнини, а консумирайки ледени напитки, той често усеща чувство за глад, а следователно и желание да продължи да яде.