Често ни се иска косата ни да блести също толкова ярко, колкото и очите ни…

Какво да направите, ако естественият блясък на косата ви е твърде невидим?

Започнете с почистването

Косата губи до 70 % от блясъка си при неправилни грижи. Неподходящият шампоан, хлорираната вода и некачествените гелове се натрупват под люспите на косъма. За да възстановите косата си, ще трябва първо да я почистите из основи. Лечебният шампоан ще проникне дълбоко в структурата на косъма и ще отмие всички замърсявания, маската ще даде на косата необходимите хранителни вещества, а балсамът ще заглади структурата на косъма. Боядисването след такава процедура ще е много по-ефективно, а цветът ще се запази по-дълго.

Ползвайте за ежедневен шампоан такъв с протеини и полимери. Тези компоненти създават защитен филм върху косъма и го удебеляват. При оформяне на прическата ползвайте лак за обем. Той като тънък шал ще покрие косата ви и ще я защити от изсушаване.

Шампоаните с екстракт от коприна (аминокиселини) ще направят косата ви мека и ще възстановят структурата на косъма. Лецитинът е жизнено важен за поддържането на изтощена коса. При оформяне на прическата ползвайте гелове и кремове за придаване на блясък.


Масаж



Косата обича топлината. Масажът на влажна коса ще подобри циркулацията на кръвта по скалпа и така хранителните вещества ще достигат по-лесно до косъма. Масажирайте кожата на главата с връхчетата на пръстите с кръгови движения, винаги в посока към тила – от шията, ушите, челото и слепоочията. След масажа нанесете маска или балсам за коса и покрийте косата с шапка за къпане за 10-15 минути. После измийте с топла вода.

Направете си маска

Рецепта за маска за коса за блясък – размачкайте няколко ягоди и добавете към пюрето една супена лъжица майонеза. Нанесете сместа на косата и я оставете за 20 минути. После измийте с шампоан.

Витамини и минерали

Наличието на желязо в организма е залог за здрава коса. Затова наблегнете на рибата – тя е природен източник на желязо. Особено полезна е рибата-тон, тъй като съдържа големи количества омега-3 киселини.

Правилно сушене

Увийте косата с хавлиена кърпа и я усучете. Кърпата ще попие излишната влага, без да уврежда структурата на косъма. Ако косата ви е дълга или със средна дължина, оставете кърпата за 20-25 минути. За къса коса достатъчни ще са 10-15 минути. После срешете косата с гребен с широки зъбци.

Сушете косата си на йонизиращ режим и непременно завършвайте всяко сушене със студен въздух. Така ще охладите косата си и ще я направите гладка и жизнена. Внимавайте! Никога не изсушавайте косата си напълно със сешоар, изключете го, докато все още усещате влага по косъма. Нека косата ви изсъхне по естествен начин, така ще може да запази природната си влага.

Професионален подход



Наблюдавайте процеса на работа във фризьорските салони и подражавайте на професионалистите. Например преди сушене разделете косата си на кичури, сгънете и приберете горните с шноли. Първо изсушете долния слой коса, после сваляйте шнолите една по една и подсушавайте леко косата кичур по кичур. Така ще можете да контролирате състоянието на косата си и стъпка по стъпка да оформите идеалната прическа. Нещо повече – това изсушаване ще ви предпази от косопад. Когато приключите с процедурата, сами ще усетите колко лека, гладка и блестяща е станала косата ви!

Какво е нужно за блясъка на косата:

1. Топлина – правете си масаж при всяко измиване на косата.
2. Дълбоко почистване – правете процедурата веднъж месечно преди боядисване.
3. Лекота – не прекалявайте с употребата на гелове и лакове. Достатъчно ще е да ползвате малко пяна за коса и гел за блясък на връхчетата на косата. Слагайте си лак само за специални случаи. Вечерта непременно измийте козметичните средства от косата си.
4. Маски – веднъж седмично подхранвайте косата с маска. Тя може да е купена или домашно приготвена.
5. Изплакване – за кестенява и червена коса изплаквайте със смес от вода и няколко супени лъжици ябълков оцет. Оцетът има поразителен омекотяващ ефект. Блондинките е най-добре да изплакват след измиване с отвара от лайка.


Отдайте се на предизвикателството и участвайте в конкурса, който организираме съвместно с NIVEA.

Надпреварата се нарича "Гимнастика за лице" и всяка дама, взела участие в нестандартния конкурс, има възможността да си спечели страхотни награди от нашия спонсор NIVEA Q10 PLUS.

Повече за конкурса можете да разберете тук