Хапването на един грейпфрут дневно значително намалява нивото на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания, твърдят от здраве.bg.
В изследване на израелски учени от университета на Йерусалим са участвали пациенти, които наскоро са преживели сърдечна операция - коронарно шунтиране.
Тези мъже и жени са имали високи нива на холестерол и липиди, поради което организмът не реагирал адекватно на медикаментите за заздравяване на раните.
Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата група изяждали по един червен грейпфрут на ден, втората група - по един жълт, а на третата група изобщо не били давани грейпфрути. Експериментът продължил 30 дни.
Резултатите показали, че при пациентите, получаващи грейпфрути, нивата на липидите и холестерола значително се снижили, докато при другите не били отбелязани никакви промени.
Другият констатиран факт бил, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен, което учените обясняват с по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.