Автор
Woman.bg

Как да помогнете на детето си да се справи с наднорменото тегло

Една от най-актуалните теми на нашето съвремие е затлъстяването. Начинът, по който се развива проблема с натрупването на излишните килограми е наричан "епидемия".

Трагичното е, че до закръглените мама и татко често има и закръглено дете, пише tiabg.com

Ако сте от родителите, които се притесняват, че децата им започват да натрупват излишни килограми, ви предлагаме няколко насоки за размисъл, които ще ви бъдат полезни като стартова точка, за да изследвате проблема още по-задълбочено.

1. Важно е да помните, че децата не са възрастни

Много родители забравят това. Децата не са способни да контролират себе си по същия начин, по който го правят (или би трябвало да го правят) възрастните.

Децата с наднормено тегло имат нужда от специално внимание и грижи, а не от нашия гняв, присъди, критики или демонстрация на разочарование. Ако детето ви е с наднормено тегло, вие вероятно сте загрижени като родители, но със сигурност атаките към детето като да го карате да се чувства неловко за това, че има този проблем, няма да ви свършат работа. Всъщност такъв подход е по-вероятно да направи ситуацията още по-трудна. Проявата на разбиране и на родителска отговорност са най-ефективния и продуктивен начин да подходите.

2. Основната причина децата да са дебели са... родителите

Родителите са причината децата им да са дебели. Децата ядат това, което им даваме да ядат или което им разрешаваме да ядат. Те нито имат автономията на възрастните да решават сами, нито имат средствата да го правят. Те са деца и ще си хапват това, което имаме в къщи или сме им позволили да си поръчат навън. От тази гледна точка те не са виновни, нито отговорни за хранителните си навици – родителите са.

Преди да заемете отбранителна позиция, отговорете си на следните въпроси:

- С какви храни храните детето си?

- Какви храни държите в къщи?

- Има ли в дома ви храни, които способстват за натрупване на излишни килограми и ако да – защо очаквате детето ви да се контролира да не ги яде?

- Как се чувствате, ако трябва да кажете “Не!” на детето, когато иска да яде хамбургери, пици, чипс, вафли или други тестени десерти?

- Можете ли да поемете отговорността да поставите граници или се страхувате, че ще разстроите детето?
Много родители имат дебели деца, защото не могат да им кажат “Не!”. Те се притесняват от яда и разочарованието на детето и се оставят да бъдат манипулирани от него, предават се и после безпомощно гледат как детето им се “тъпче” с вредната храна.

3. Какъв модел за подражание по отношение на храненето сте вие за вашето дете?

Ако вие сте с наднормено тегло не може да очаквате детето ви да е слабичко. Послания от типа на: “Прави каквото ти казвам, а не каквото виждаш, че правя аз” няма да свършат работа, що се отнася до храната. Детето ви ще яде нещата и количествата, които вие ядете, просто защото децата правят така.
Ако вие не сте с наднормено тегло, но детето ви е, тогава има повече неща, които да се вземат предвид. В тези случаи е най-добре да се направи първо медицинска консултация, за да се провери дали няма медицински причини за напълняването. След като това е изяснено, тогава мислете и за другите неща, които споменахме по-горе.

4. Децата обикновено ядат повече поради същите причини, като възрастните

Например - когато са нещастни. Това изисква специално внимание от родителите. Защо детето ви яде толкова много? Има ли някакви необичайни обстоятелства, които могат да причинят това поведение? Прекарва ли детето ви достатъчно време с вас, има ли приятели, справя ли се в училище, общува ли лесно с възрастните, прекарва ли твърде много време само, занимава ли се с някакви дейности, спортува ли?

Не е преувеличено да се каже, че детето с наднормено тегло има сериозни проблеми, които изискват вашето специално внимание. Не си въобразявайте, че то ще преодолее това. Затлъстяването е сериозен проблем за децата – сигурно и вие сте имали в класа си в училище “шишкото”, на когото сте се присмивали. Наднорменото тегло се отразява на самочувствието на децата и може в голяма степен да допринесе за появата на авто-омраза и авто-агресия. Колкото по-скоро детето ви получи помощ, толкова по-добре.

Някои родители не вземат мерки да се справят със затлъстяването на децата си, защото се страхуват от това, което тяхното дебело дете говори за тях самите - че са сгрешили като родители. Вярно е, че перфектни родители няма. Най-доброто, което можем да направим е да приемем, че сме грешни и да се опитаме да направим нещата по-добри. Потърсете помощ за себе си като родител, ако се нуждаете от това, за да може да помогнете и на детето си. То го заслужава!