За много хора красивата коса е толкова важна, че те не пестят нито време, нито пари за грижи за нея.

Но далеч не всички козметични продукти, които намираме на пазара, са наистина полезни за косата при постоянна употреба. Затова е важно да запомните десет основни правила за косата:

1. Винаги се решете преди къпане. Така ще отстраните различни излишни вещества (например лак или гел за коса), и ще улесните сресването след измиване (мокрите коси се оплитат много по-здраво и се късат по-лесно).

2. Ползвайте само шампоани, които са предвидени за вашия тип коса. При това е важно водородният показател pH на етикета да е неутрален (5.5). Косата ви няма блясък и виси безжизнено? Може това да се дължи на зле подбрания шампоан, а може и на твърде повърхностното или твърде рядко измиване на косата.

3. Намокрете косата с топла вода и втрийте в корените малко количество шампоан с масажни кръгове движения. После изплакнете добре косата. Не ползвайте твърде много шампоан и твърде гореща вода. Еднократното нанасяне на шампоан е напълно достатъчно.

4. Твърде честото миене на косата изсушава кожата на главата и често кара косата да “цъфти”. Ако косата ви и без това е суха, не я мийте всеки ден. Втрийте в корените детско мляко за тяло. После завийте косата с хавлиена кърпа и оставете маската да действа за около половин час. После измийте косата.

5. За боядисвани и изрусявани коси трябва да се използват специални шампоани, които да запазват желания цвят.

6. Мазните коси могат да се мият всеки ден или през ден, стига да използвате мек и безвреден шампоан, например детски.

7. След миене изстискайте косата с две ръце и я завийте с хавлиена кърпа. Не е препоръчително да бършете и търкате косата, по-добре я изсушете по естествен начин. За разресване ползвайте гребен с широки зъбци.

8. Недейте да сушите косата с твърде силен сешоар. Горещият въздух и продължителното сушене изсушават косъма. Не забравяйте, че сешоарът може да създаде температура над 100 градуса по Целзий. Не го доближавайте на по-близо от 15 см. от главата си.

9. Твърде тесните шапки и честото ресане стимулират отделянето на кожен секрет от главата. Това може да стане причина за мазни коси. Ако косата ви е склонна към омазняване, задължително трябва да избягвате тези процедури.

10. Не си връзвайте косата твърде стегнато. Такива механични натоварвания могат да станат причина за косопад.