Драматичната история на българските медици в Либия в най-скоро време ще бъде претворена на голям екран.

За една от главните роли е поканена не коя да е, а самата Анджелина Джоли, съобщиха продуцентите на лентата Ричард Хардинг и Сам Фойър от компанията Sixth Sense Productions Inc. В момента двамата са в България, където представят на 15-ото издание на „София филм фест” новия си проект "Първокласникът", разказващ за 84-годишен мъж от Кения, решил, че е време да започне основното си образование, пише monitor.bg

Холивудският филм за медицинските ни сестри ще се казва "Шестте от Бенгази". По думите на двамата продуценти лентата в момента е на етап "развитие на сценария", затова е рано да се говори за актьори и екип за реализацията Хардинг обаче призна, че негови фаворити за каста са Анджелина Джоли, Джефри Ръш и Кейт Бланшет. Продуцентът добави, че е отправил оферти към още 6-7 холивудски звезди като понастоящем с тях се водят преговори. Хардинг добави, че ще бъдат наети и български актьори.

Сценарият най-вероятно ще бъде поверен на носител на „Оскар”, но и той все още не е ясен. Снимките ще протекат предимно в София, но ако режимът на Муамар Кадафи падне, ще има заснети сцени и в затвора в Бенгази.

"Ще опитаме да направим холивудски, международен филм, който да се гледа, но няма да забравим, че това е преди всичко българска кауза", обясниха продуцентите и обещаха, че ако всичко върви по план, ще опитат премиерата на "Шестте от Бенгази" да е на някое от следващите издания на „София филм фест”.