Какво да правите, ако сте стигнали до извода, че партньорът ви е енергиен вампир?

Слънчев вампир

Енергийните вампири се делят на два типа – слънчеви и лунни. Слънчевият вампир (т.е. активният) обича да води сериозни разговори по повод отношенията ви, да вдига скандали и да ви чете проповеди. При спор задължително ще си спомни за това как преди двадесет години се е разболял от ангина, а вие не сте му направили чай с мед. И на всичкото отгоре не сте отишли на 80-ия рожден ден на леля му миналата година…

Същата диагноза може да се постави и на съпруг, който постоянно ревнува жена си от всички мъже, които вижда на хоризонта. Към категорията спадат и представителите на силния пол, които често вдигат скандали в нетрезво състояние. Точно така – и патологичните ревнивци, и досадните “проповедници”, и скандалджиите и буйните пияници са “слънчеви вампири”. Имат сходни модели на поведение – след като в резултат на безпочвените обвинения и провокациите най-сетне избухнете, любимият ви незабавно се успокоява. Проблемът не е решен, но целта на партньора ви е друга. Той прави всичко възможно, за да дадете изблик на енергията си и той да се засити с нея.

Лунен вампир

Напълно противоположен по поведение, но не по-малко опасен тип – лунен вампир (пасивен). Целта му е да предизвика у вас жал и съчувствие, затова той постоянно обвинява другите за проблемите си, демонстрирайки колко е нещастен и онеправдан. Лунният вампир носи маската на неудачник, творческа личност, несръчен или болен човек. Във всички случаи обаче никой не го оценява, не го обича и не го разбира. По правило тези мъже сменят жените като носни кърпички. След като партньорката спре да играе ролята на грижовна майчица и гостоприемно рамо за плач, той я зарязва и си намира друга.

Само шепнешком

Какво да направите, ако партньорът ви е енергиен вампир? Първо се научете да не реагирате на провокациите му. Ако “слънчевият” кръвопиец започне да крещи, отговаряйте му спокойно, без да повишавате глас. А най-добре отидете в другата стая с думите, че ще разговаряте с него само на нисък глас. Нека ви изкаже недоволството си, но само шепнешком.

Ако “лунният” вампир за хиляден път ви се оплаква от същите неща, не се ядосвайте, а сменете темата на разговора или пък го запитайте с безразличен тон “И какво смяташ да направиш по въпроса?”. Така той ще проумее, че не сте му бавачка и че ще трябва да разреши сам проблемите си. Има проблеми със здравето ли? Нека отиде на лекар, но при това ще трябва да си запише сам часа. Не го ценят в службата? Нека говори с шефа за повишение или си потърси друга работа. След известно време вампирът ще се убеди, че не може да получи от вас това, което търси и ще ви остави на мира.

Къщичка!



Има няколко начина да се предпазите от енергиен вампир.

1. Мислено изградете помежду ви енергиен щит. Той може да е във вид на огледало или бетонна/каменна стена, която да ви осигурява надеждна защита.

2. Веднага щом усетите, че сте на път да избухнете, си представете около себе си ярък пречистващ огън, а около любимия ви вампир – обръч от златиста или сребриста светлина. Това ще прекъсне канала на изтичане на енергията и ще ви помогне да сключите временен мир.

3. Седнете по-удобно, отпуснете се, поставете дясното стъпало върху лявото, а дясната длан – върху лявата. Затворете очи и си представете, че потоци от енергия, идващи от пода, ви обгръщат в нещо като пашкул. В края на упражнението мислено се огледайте от глава до пети и си кажете “В пашкул съм”.

4. Доста ефективно оръжие срещу енергийните вампири е смехът. Научете се да отвръщате на скандалите или оплакванията с шеги. Така ще избегнете изблика на агресия и любимият ви вампир ще остане “гладен”.

5. Контрастният душ и горещият чай са чудесни средства за възстановяване и прочистване на организма след общуване с енергиен вампир. Подходящи за чая билки са белият равнец, ревенът, живовлякът, боровинките и невенът.

6. Още един вариант за автотренинг – трябва да си представите ясно, че стоите върху метален диск и мислено да се захлупите с метален похлупак, който да приляга плътно към повърхността на диска. Изпълнете се с увереност, че металът ще отрази всички вредни енергийни въздействия.

7. След кавга с енергиен вампир непременно отидете на разходка сред природата. Най-добрите растения-донори са дъбът, борът, брезата, кедърът, кайсията и бръшлянът. Впрочем всеки човек може да определи кое е най-подходящото за него енергийно растение с помощта на прост тест. Вземете парче фолио от шоколад или бонбон, изгладете го с нокът и го доближете до ствола на дървото. Ако кората привлече фолиото, значи дървото е готово да ви помогне. Ако пък се залепи за ръката ви, по-добре си потърсете друго растение за източник на енергия.

Защитен амулет

Препоръчваме на всички, които живеят под един покрив с енергиен вампир, да си направят сами защитен амулет.

Вземете малки камъчета, парче дърво от трепетлика и парчета счупено огледало. С помощта на лепило направете от всичките материали малък кръст, дива роза с бодли или слънце.

За украса можете да използвате и парчета корал. Запомнете обаче, че те не бива да се докосват директно до кожата, тъй като в противен случай вместо да ви закрилят сами ще отнемат от енергията ви. Носете амулета на врата си без да го сваляте и непременно спазвайте следните препоръки:

1. Никога не изкарвайте амулета на показ и не позволявайте дори и на най-близките ви хора да го докосват.

2. Не потапяйте амулета във вода.

3. Дайте име на амулета си и общувайте често с него.

4. Формулирайте молбите си към амулета възможно най-конкретно.

5. Ако амулетът се изгуби или счупи, направете си възможно най-бързо нов. Така всичките сили от стария амулет ще преминат в новия. Имайте предвид и че злополуката с предния амулет не е била случайна – той е поел върху себе си удар, който е бил насочен към вас.

Почерпка за вампира



Как да излекувате или поне облекчите страданията на гладния енергиен вампир?

1. Подредете в дома си повече живи растения в саксии. Растенията са мощен и активен източник на енергия, от който вампирът лесно ще се засити.

2. Носете ярки дрехи (купете и на партньора си две-три ризи или тениски в червено, оранжево или синьо). Така както вие, така и партньорът ви ще си възвърнете жизнените сили.

3. Пийте чай заедно, това също има добър ободряващ ефект.

4. Пращайте по-често партньора си по задачи в държавни институции. След изнервящото общуване със служителите от въпросните организации той ще се запаси със спокойствие задълго.

5. Спортувайте заедно с него – тичайте за здраве сутрин, карайте колела, зимни или летни кънки. Когато човек е физически активен, той изхвърля в пространството големи количества от излишната си енергия.

И един последен съвет – бъдете снизходителни към близките си. Не забравяйте, че от време на време всеки от нас се превръща в енергиен вампир. Просто през тези трудни периоди едни отиват да си починат на село сред природата, докато други си възстановяват енергийния баланс за чужда сметка, натоварвайки най-близките си хора с проблемите си.